ЕС подготвя доклад, който преразглежда отношенията с Китай, твърди върховният

...
Коментари Харесай

ЕС се подготвя да преразгледа отношенията с Китай

ЕС приготвя отчет, който преразглежда връзките с Китай, твърди висшият представител на съюза по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел пред испанския вестник El Pais. Този ход е неочакван, защото за повторно тази години Борел прави сходно нещо, като през април заключението бе, че няма потребност да се поправя тактиката на Европейски Съюз във връзка с Китай, възприета през 2019 година

" След лятото ще показва отчет дружно с Европейската комисия пред Европейския съвет, който ще проучва нашите връзки с Китай и ще дефинира дали е належащо да преразгледаме сегашната си тактика ", показва Борел.

През последната година Европейски Съюз възприе по-твърда позиция по отношение на Пекин и наложи наказания на китайски представители, участващи в политиката за всеобщо интерниране в Синдзян. Освен това се ангажира да работи със Съединени американски щати по избрани политики, като да вземем за пример опозицията против самодейността на Китай " Новия път на коприната ".
Определението " систематичен противник "
Двама европейски дипломати споделят пред Politico, че съюзът е под напън от страна на Пекин, както и на някои страни членки, да отстрани определението за азиатската страна като систематичен противник, въпреки че Борел не удостоверява дали това ще бъде част от преразглеждането. Също по този начин някои в Европейски Съюз желаят възобновяване на годишните срещи сред блока и Китай, които да включват ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия, от една страна, и китайския министър председател, от друга. Досега обаче Пекин отхвърля да извърши изискванията на Европейски Съюз за рестартирането на разговора за човешките права.

Висш европейски представител споделя, че плануваният документ ще бъде по модел на документа от 2019 година, като ще дефинира Китай по едно и също време като сътрудник, стопански съперник и систематичен противник. Целта е той да се показа на националните водачи на страните в Европейски Съюз преди срещата на Европейския съвет през октомври и до тогава да се реализира " някакво единение " измежду страните членки, защото някои към този момент започнаха да откриват контакт с китайски представители на двустранна база.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон организираха виртуална среща с китайския президент Си Цзинпин при започване на юли. Докато други страни членки желаят по-твърда позиция по отношение на Пекин поради нарушаването на човешките права. Борел показва: " Въпреки нашите разнообразни гледни точки по отношение на Хонконг или случая с уйгурите, това, което някогашният американски държавен глава Доналд Тръмп назова икономическо разцепление с Китай, е нещо, отвън желанията ни и обратно на ползите ни ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР