ЕС планира подводен интернет кабел, за да подобри свързаността с

...
ЕС планира подводен интернет кабел, за да подобри свързаността с
Коментари Харесай

ЕС планира интернет кабел през Черно море

ЕС възнамерява подводен интернет кабел, с цел да усъвършенства свързаността с Грузия и да понижи зависимостта от линиите, минаващи през Русия, на фона на възходящите опасения по отношение на уязвимостта на инфраструктурата, предаваща световни данни.

Кабелът на стойност 45 милиона евро ще свърже държавите-членки на Европейски Съюз с Кавказ през интернационалните води в Черно море, като се простира на 1100 км. Проектът има за цел да понижи „ зависимостта на района от наземна оптична съгласуваност, преминаваща през Русия “, се споделя в политически документ на Европейската комисия.

Европейски Съюз и Грузия взаимно оповестиха нуждата от черноморски интернет кабел през 2021 година за възстановяване на цифровата съгласуваност на Грузия. Войната в Украйна обаче форсира плана, поради нуждата да се заобикаля разчитането на „ връзки, които не са сигурни или постоянни “, споделя човек, осведомен с предлагането пред Financial Times.

Интернет кабелите са обект на надзор заради световни опасения към шпионажа, защото наземните линии и станциите, където подводните кабели излизат на брега, се считат за уязвими за прихващане от държавни управления, хакери и крадци.

Притесненията по отношение на умишления бойкот на подводни кабели и друга морска инфраструктура също набъбнаха след многочислените детонации на газопроводите „ Северен поток “ предишния септември, за които медиите неотдавна оповестиха, че са свързани с съветски кораби. Два кабела край крайбрежията на Норвегия бяха прекратени през 2021 година и 2022 година, което провокира опасения за злонамерени офанзиви.

Райнхард Бютикофер, евродепутат и ръководител на делегацията на Европейския парламент за Китай, сподели, че Русия е алармирала за готовността си да се насочи към сензитивната инфраструктура.

От съветска позиция, в случай че желаят да нанесат вреди на Европейския съюз, насочването към инфраструктурни планове би било алтернатива за режим, който не зачита безусловно никакво интернационално право “, сподели той.

Около 99% от междуконтиненталния интернет трафик - данни, известия, имейли и видео диалози - се предава посредством повече от 400 дейни подводни кабела, които се простират на 1.4 милиона километра.

Русия е един от множеството направления, по които пакетите с данни се движат сред Азия и Европа и е неразделна част от свързаността в някои елементи на Азия и Кавказ, което провокира угриженост от някои политици по отношение на несъразмерното разчитане на нацията за съгласуваност.

Дейвид Макалистър, евродепутат и ръководител на комисията по външни работи на Европейския парламент, сподели, че черноморският кабел е „ водещ план “ и районен приоритет за блока, като се има поради, че „ без интернет кабели нямаше да има нито видеоконференции, нито научноизследователско съдействие интервенция и без Netflix “ и „ руснаците също знаят това “.

Остават въпроси по отношение на осъществимостта и графика на плана, изключително откакто Русия продължава да употребява своите военни кораби в Черно море, с цел да изстрелва ракети против Украйна и блокира пристанища предходната година.

Глобалното напрежение по отношение на физическата инфраструктура не се лимитира до опасенията за Русия. Китай стартира да попречва планове за полагане и поддръжка на подводни интернет кабели през Южнокитайско море, защото Пекин се стреми да откри повече надзор върху инфраструктурата. Инсайдери от промишлеността споделят, че няколко страни са почнали да пазят своите териториални води.

Тайванските управляващи неотдавна упрекнаха китайските риболовни и товарни кораби за спирането на два интернет кабела, свързващи основния остров на Тайван с един от по-малките му острови. Повечето повреди на кабела са инцидентни и нормално породени от риболовно съоръжение или котви.

Проектът за черноморски кабел е част от самодейността на Европейската комисия Global Gateway. Той има за цел да предложи на разрастващите се страни опция на широкообхватното стратегическо финансиране от Пекин на физическа и цифрова инфраструктура по света, известно надлежно като самодейността „ Един пояс, веднъж “ и самодейността „ Цифров път на коприната “. Европейската капиталова банка предложи безплатна помощ от 20 милиона евро за плана за черноморски кабел.

Говорител на комисията сподели, че подобряването на връзките за данни с Европейски Съюз е „ главен приоритет “ за Грузия и инвестицията на блока в кабелния план е „ в сходство с задачите на тактиката Global Gateway “.

В момента планът е на стадий оценка на осъществимостта и сега не е отворено наддаване.

Vodafone също изследва опцията за създаване на кабелен маршрут през Черно море, съгласно двама души, осведомени за проекта. Проектът, наименуван Kardessa, ще свърже Украйна с България, Турция и Грузия и по-късно ще продължи по суша към Армения, Казахстан и нататък към Азия.

Имате потребност от допустимо най-вече направления в основни точки на накърнимост “, сподели човек, осведомен с плана, по който Vodafone сега съветва евентуални снабдители. „ Русия е такава точка заради политическата обстановка сега. “

Vodafone отхвърли коментар.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР