ЕС отлага началото на преговори за еврочленство със Северна Македония

...
ЕС отлага началото на преговори за еврочленство със Северна Македония
Коментари Харесай

ЕС отново поряза Скопие и Тирана за еврочленство

ЕС отсрочва началото на договаряния за еврочленство със Северна Македония и Албания най-рано за октомври, предадоха осведомителните организации. Това решение беше взето в Люксембург от Съвета на Европейски Съюз, в който взеха участие министрите на външните работи и по европейските въпроси на страните членки. В заключенията от заседанието е записано, че " поради лимитираното време и значимостта на въпроса Съветът ще разиска още веднъж тематиката, с цел да се постигне ясно и съдържателно решение допустимо най-скоро и не по-късно от октомври " тази година. Не се предвижда разделянето на Северна Македония и Албания в преговорния развой, макар че преди дни холандският парламент се разгласи единствено против пускане на договаряния с Тирана.

Съветът на Европейски Съюз не съумя да реализира единогласие, с цел да определи дата за начало на преговорите със Северна Македония и Албания. Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан изрази убеденост, че решение ще бъде взето през октомври. Според него съпротивата на Германия е била главната причина за неналичието на решение. Хан акцентира също, че вътрешнополитическата рецесия в Албания също е повлияла .  В края на май ЕК обяви, че двете страни са постигнали забележителен прогрес, и предложи пускане на договаряния. Няколко страни членки, измежду които Франция, Холандия и Германия, обаче оповестиха, че към този момент не могат да поддържат рекомендациите на Европейска комисия. Позицията на България и още 12 други страни е, че договарянията би трябвало да стартират незабавно. " Силно подкрепяме разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани ", съобщи през вчерашния ден българският министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя акцентира, че в решението на Съвета на ЕС  са отразени българските претенции за експлицитен текст, който приветства контракта от Преспа и контракта за добросъседство като невижданите и положителни образци за района.

ПОЗИЦИЯ

Статуквото на Балканите не може да се резервира, написа в Туитър американският посланик в Сърбия Кайл Скот, представен от локалния в. " Политика ". „ Всички губят от застоя в договарянията сред Белград и Прищина. Тези, които имат вяра, че ще се появят по-добри условия, когато ще договарят за по-благоприятно съглашение, би трябвало да знаят, че няма по-добър миг от този “, е позицията на Скот.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР