ЕС отделя 9 млрд. евро за дигитална политика в новия

...
ЕС отделя 9 млрд. евро за дигитална политика в новия
Коментари Харесай

ЕС отделя 9 млрд. евро за дигитална политика в новия си програмен период 2021-2017 г.


Европейски Съюз отделя 9 милиарда евро за цифрова политика в новия си програмен интервал 2021-2017 година Това сподели еврокомисарят по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел по време на откриването на двудневната „ Цифрова асамблея 2018 “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Цифровата смяна е определящият нашето време развой. Европейската комисия извървя дълъг път, само че остава още. Вече имаме своите цифрови истории на триумфа, да вземем за пример, отпадането на таксите за роуминг. Само за предходната година броят на телефонните позвънявания се е удвоил, с помощта на което хората се усещат като вкъщи си. Преносимостта на данните разрешава на нашите жители да имат достъп до своя абонамент за услуги, където и да се намират в Европа. Днес всички имаме правилник, съгласно който персоналните данни на жителите са предпазени на най-високо равнище “, сподели Габриел и добави, че се гордее с това, че дружно с екипа си ще има 9 милиарда евро през идващия програмен интервал, с цел да насочат мощен сигнал до жителите какъв брой значими са техните умения и, с цел да се върнем на лидерската карта в региона на суперкомпютрите.

Тя акцентира, че също по този начин, че би трябвало да се намерения и за селските региони, които по думите ѝ би трябвало да се развиват дружно с градските. Комисарят добави, че цифровата промяна ни дава късмет да покажем какъв брой сме изобретателни и новаторски, само че също по този начин ни изправя и пред разнообразни провокации.

Габриел акцентира, че през днешния ден е и формалният старт на цифровата стратегия за Западните Балкани и уточни, че „ Дигиталната асамблея “ е най-голямото и основно събитие за Европейски Съюз и посочи че преди месец в София водачите в района и на Европейски Съюз са подписали декларация за поддръжка и по този начин са дали ясна поръчка за дълготраен ангажимент. Тя добави, че проблемите са набелязани и към този момент може да бъдат дискутирани съответните планове – киберсигурността, цифрови и осведомителни хъбове, суперкомпютри и други

От своя страна министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски съобщи, че след Естонското председателство проблемите и насоките, в които би трябвало да се работи са ясни и са сложени на масата.

„ Става въпрос за свободното придвижване на данни, намаляването на цените за роуминг услугите в държаните от Западните Балкани и други И неслучайно рамката, която се планува за цифровите технологии от Европейски Съюз, е към 9 милиарда евро и демонстрира, че това е приоритет за Съюза “, сподели още Московски.

Мария Габриел добави, че пътна карта за понижаване цените на роуминга е реалност и още от това лято ще стартират да се ползват заложените в картата ограничения. Тя акцентира, че в началото те ще касаят прозрачността в Западните Балкани и добави, че в този момент съществува районно съглашение. Габриел разгласи, че от юли 2019 ще бъдат понижени цените на данните на 70 цента за мегабайт и ще се продължи с плавното понижаване и на таксите за диалози.

Стана ясно още, че се работи и по въвеждането на 5G, само че пътят, който би трябвало да извървим с други Европейски страни е дълъг. Очаква се до края на 2020 година страните-членки да имат опция да ръководят радио-честотния набор.

„ Относно радио честотния набор и неговото ръководство да вземем за пример сме обратно, само че поставяме старания това да стане факт скоро и да достигнем страни като Финландия, Австрия Холандия и други “, добави транспортният министър Ивайло Московски. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР