ЕС одобри предложението на Еврокомисията да се използват арестуваните руски

...
ЕС одобри предложението на Еврокомисията да се използват арестуваните руски
Коментари Харесай

Обирът на руските активи

ЕС утвърди предлагането на Еврокомисията да се употребяват задържаните съветски активи за финансиране на войната в Украйна, само че не реализира единодушие за механизма или процедурата, по която ще се извършва това решение. Такъв е половинчатият резултат
от двудневната среща на върха на Европейски Съюз В Брюксел предходната седмица.
„ Срещата на върха на Европейски Съюз прегледа напредъка за по съответните стъпки за пренасочване на средства от замразените активи на Русия за потребностите на Украйна, в това число допустима военна поддръжка. Срещата прикани да продължи работата над последните оферти на Еврокомисията и висшия представител на Европейски Съюз (Жозеп Борел) ", гласи формалният документ.
На собствен ред русофобски настроената Урсула фон дер Лайен бойко разтръби на конференция, че Европейският съвет е одобрил приходите от запорираното в Европейски Съюз съветско имущество поради войната в Украйна да бъдат употребявани в интерес на украинската страна. Има огромна поддръжка за предлагането с тези средства да се обезпечи военна помощ за Украйна, наперено изрече тя, без да посочи какво се крие зад фразата „ огромна поддръжка “.

ДУМА си разрешава да напомни

какво е пропуснала да каже тя – решението е взето с болшинство, а не с единогласие, което приказва за различия. По нейните думи тези доходи се чака да бъдат по 3 милиарда евро годишно, като един милиард евро може да бъдат обезпечени до юли, в случай че обаче създаването на механизма за тяхното изземване завърши бързо. В страните на Европейски Съюз са замразени като цяло 210 милиарда евро активи на съветската Централна банка.
Европейска комисия и Борел оферират 90% да отидат за закупуване на оръжия за Киев, а останалите 10% на Европейски Съюз - за финансиране на отбранителната промишленост на Украйна. По-рано Еврокомисията предложи тези средства да се употребяват за финансиране на стратегия за бюджетна помощ на Киев в размер на 50 милиарда евро до 2027 година
Правителството на Белгия, в чиято пълномощия се намира интернационалният депозитар на скъпи бумаги „ Юроклиър “ (Euroclear), където са запорирани €190 милиарда на Русия, даде обещание непосредствено да даде на Украйна средства, получени от тези активи след данъчното им облагане. Тази сума включва разнообразни съветски скъпи бумаги и кеш. Борел акцентира, че предлагането му е да се употребяват приходите от замразените активи, вместо самите активи. И въпросните към 3 млрд евро годишно могат да дойдат от тях.
Срещата обаче не удостовери механизма за изземване на съветските активи и поръча на Европейския съвет на министерско ниво да продължи работата по създаването му.
Това призна и Урсула фон дер Лайен.
„ Дебатите са първоначално, а не в края ", установи тя. Затова и водачите на Европейски Съюз желаеха от Еврокомисията да изучат всички разновидности за активизиране на финансиране и да се отчетат до юни. Очевидно да се похвалят преди евровота на 6-9 юни и по този начин да повлияят на резултата му.
Лидерите на Европейски Съюз се разминават в мненията си за методите да се финансира украинското въоръжаване, разяснява и изданието „ Политико “.
„ Хайде да бъдем почтени: нищо действително във финансирането на защитата не е решено “, съобщи един от европейските служители след срещата.
Изданието отбелязва още, че в Брюксел политиците са се съгласили да тласнат Европейската капиталова банка (ЕИБ) към по-гъвкава политика за кредитиране на отбранителните компании, въпреки това да е прекомерно рисковано за банката. Те считат, че Европейска инвестиционна банка би трябвало да разшири финансирането на отбранителния бранш.  Засега банката се лимитира до вложение единствено в дребен брой " артикули с двойна приложимост ", които могат да имат както военни, по този начин и цивилен функционалности.
Освен това участниците в срещата не съумяха да вземат решения за издаване на еврооблигации за финансиране на милитаризацията на европейската промишленост. Не всички страни да съгласни да се финансира войната посредством отбранителни облигации. Възможността за издаване на взаимни облигации на Европейски Съюз се поддържа от Франция, Естония, Полша, само че " по-пестеливите страни " като Германия, Холандия и Австрия - са изрично срещу тях. Франция и Естония даже са предложили потребление на взаимни заеми за финансиране на разноските за защита – както по време на КОВИД пандемията. Но болшинството от страните членки изрично отхвърлиха и сходна стъпка.
ДУМА напомня, че по-рано страните от Европейски Съюз утвърдиха резолюция на Еврокомисията, съгласно която приходите от съветски активи не принадлежат на Русия. Според банкови специалисти това е все едно да се твърди, че приходът от банков депозит

не принадлежи на притежателя му.

" Идеята, че съветските замразени активи не принадлежат на никого, е неуместна, защото те имат съответни притежатели ", отвърна тези дни съветският президентски представител Дмитрий Песков, представен от ТАСС.
От формалните известия не излиза наяве каква позиция са изразили на срещата Австрия и Унгария, които още преди нея обществено се бяха оповестили против военното финансиране на Украйна със замразените съветски активи. Това австрийският министър председател Карл Нехамер разгласи пред публицисти преди да влезе на срещата.
По-рано в. „ Политико “ писа, че Малта и Люксембург също са се оповестили срещу потреблението на парите за такива цели. Двете страни плюс Ирландия упорстват за по-подробен разбор на утвърждения от Европейски Съюз проект за потреблението на съветските активи, твърди на собствен ред организация „ Блумбърг “.
Ако се съди от етапа за „ огромната поддръжка “ на Лайен, на срещата въпросните страни не са отстъпили от позициите си.

Варианти на грабежа

Западните наказания против Русия в края на февруари 2022 година станаха основа на акцията за заледяване и потребление на активите на Русия. Оттогава тематиката интензивно се разисква на Запад.

Еврокомисията фиксира сумата на 260 милиарда евро под формата на скъпи бумаги и пари в брой, държани в страни на Г-7 и Европейски Съюз, посочи ТАСС. Най-много или 191 милиарда евро са блокирани в белгийския депозитар „ Юликлиър “, включващ и едноименната „ Юроклиър банк “ (Euroclear Bank). Франция е замразила към €19 милиарда, Германия  почти €210 млн. Швейцария отвън Европейски Съюз и Англия, разгласи блокирането на съветски суверенни активи в размер на 7,7 милиарда швейцарски франка (8,8 милиарда долара) и 13,7 милиарда паунда  ($15,6 милиарда).
Що се отнася до златните запаси, съветските управляващи нееднократно заявяваха, че те не са изнасяни от страната.

Споменатите суми нарастват, в случай че към тях прибавим и замразените средства на глобени лица (сред тях може да има съветско злато, само че на частни лица). Според ТАСС общата сума на тези средства в Германия доближава 4,1 милиарда евро (4,5 милиарда долара), в Швейцария 17,6 милиарда франка, в Обединеното кралство 22,7 милиарда паунда, като съгласно в. „ Гардиън “ сумата е 25 милиарда. Иззетите активи в Съединени американски щати се правят оценка на 5 милиарда $, в Канада на 328 млн. $. Само блокиране на съветски активи е осъществено въз основа на вътрешното законодателство на страните, въвели съответните наказания.
На Запад не престават разискванията по какъв начин да се употребяват замразените активи, което Русия с съображение прави оценка като чист интернационален обир. Най-радикалният вид е за цялостна конфискация на активите, което предлага Съединени американски щати. Вашингтон задейства разискване на конфискацията в границите на Г-7. Юристи от групата излязоха със мнение, че конфискацията е законна от позиция на интернационалното право, в случай че конфискуваните средства се смятат като обезщетение за породените от Русия вреди на трети страни.
Всъщност проектът на Европейски Съюз, утвърден на сегашната среща, е по-мек и предлага конфискуване не на самите активи, а на облагите от тяхното реинвестиране и потреблението им за Украйна. Според оценките на Европейска комисия той ще разреши да се получат 15-20 милиарда доходи от съветски активи през 2024-2027 година Миналата година съветските активи в размер на 191 милиарда евро донесоха на „ Юроклиър “ доходи от лихви в размер на 4,4 милиарда евро).

В България хвърлиха око на " Камчия " /> Руски парцели на глобени лица да бъдат замразени, предлага законопроект на депутати от ПП-ДБ. Акцентът в него е връщането на собствеността на Санитарно-оздравителния комплекс " Камчия " на българската страна. Комплексът, който е на брега на морето и включва хотели, детски лагер, образователни и спортни зали, басейн и даже авиокосмически център, е благосъстоятелност на кметството на Москва.
Депутатите от ПП-ДБ Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев оферират и други съветски парцели на глобени лица да бъдат замразени.
Комплексът е открит през 2010-та година от тогавашния кмет на града Юрий Лужков. България е измежду страните, подкрепили глобите против Русия поради войната в Украйна. Законопроектът на депутатите от ПП-ДБ на процедура регламентира използването на ограничаващите ограничения у нас.

Ненадеждно вместилище на пари /> По принцип конфискуването на запасите на централните банки може да се извърши с решение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Ако се ползва едностранно въз основа на националното законодателство, тази мярка се смята за несъответстваща на интернационалните стандарти, макар че е била прилагана на процедура (напр. Съединени американски щати в Ирак през 1991 г.). С просто око се вижда, че Европейски Съюз и Западът работят едностранно, въпреки че в акцията им против активите са забъркани доста страни и тя наподобява е многостранна. Но на процедура е на едностранна основа.
Анализатори настояват, че акцията ще бъде отрицателно възприето от страни, чиито активи се намират в страни, подкрепили глобите. А това може да пренасочи потока от средства към други юрисдикции – и вместо към банки в Европейски Съюз, тези средства може да отидат, примерно, в Китай.
Допълнително има опасения, че финансовите институции, в които се намират съветски активи, могат да бъдат въвлечени в дълги правосъдни процедури с неразбираеми вероятности и опасности.
Британският в. „ Гардиън “ цитира неизвестен дипломатически източник във връзка утвърденото предложение на Европейския съвет от последната му среща на върха: „ Това е доста комплицирано предложение, тъй като е безусловно неповторимо и това е направено за първи път, с всевъзможни последици във връзка с правни разклонения, евентуални систематични, финансови и стопански опасности “.
Сред водачите на общността не инцидентно има  опасения, че най-после интернационалните съдилища ще решат да трансферират всички пари на Русия. А това освен че няма да докара до подпомагането на Киев, само че и ще подкопае репутацията на Европа като надеждно вместилище на средства.
" Европейците би трябвало да са наясно с вредите, които сходни решения могат да нанесат на тяхната стопанска система, на техния имидж и на репутацията им на надеждни гаранти на неприкосновеността на собствеността ", предизвести и представителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Ето какво написа в немското сп. „ Фокус “ един от най-известните в страната публицисти Габор Щейнгарт, който е бил основен редактор и издател на авторитетния стопански в. „ Ханделсблат “ и притежател на редица немски награди за своите изявления: „ Други страни - Китай, Саудитска Арабия, Бразилия, Южна Африка - също могат да излязат с концепцията да се обогатяват за сметка на американски и немски активи в чужбина. Никой във Вашингтон, Уолстрийт, Франкфурт или Лондон не се интересува от това. Всички прелестно схващат, че конфискацията на имущество ще докара до ответни мерки… В последна сметка това би било изобретение и нарушаване на интернационалното право с непредвидими последствия за доверието във финансовия пазар. В един миг парите ще би трябвало да бъдат върнати в Русия ".
Френският специалист по глобите Агат Демараи поучава да се резервира стратегическо успокоение: „ Западът, и по-специално Вашингтон, би трябвало да се научат да живеят със своите критици и съперници, без незабавно да търсят по какъв начин да ги санкционират “.

Москва може да срине еврофинансите /> Острият устен отговор на съветската страната не е единственият коз в нейните ръце. Да, дейностите на Европейски Съюз бяха окачествени като „ кражба “ и „ обир “ от външния министър Сергей Лавров и говорителката на ведомството Мария Захарова. Или като потъпкване на подобен изначален принцип на Запада като неприкосновеността на собствеността и съществени интернационалните правила освен в световния финансов бранш.
Но заслужават внимание както дейностите, за които загатна Песков, по този начин и думите на Лавров, че „ ние ще действаме огледално, ще преглеждаме всеки съответен случай.
Ето обаче и друга по-страховита контрамярка от Русия. Отговорът й може да докара до банкрут на основния европейски депозитар на скъпи бумаги „ Юроклиър “. Това е декларирал неназован европейски специалист в изявление за организация " Ройтерс ", което бе тиражирано и в други медии. Експертът се занимава тъкмо с този проблем.
" Фалитът на „ Юроклиър “ ще подкопае финансовата непоклатимост на целия Европейски Съюз и може да докара до международна финансова рецесия ", вещае  той пред " Ройтерс ".
Според финансовия специалист даже при конфискация на съветските активи, „ няма да може да се употребява забележителна част от тези средства за поддръжка на Киев - те ще би трябвало да останат в салдото на " Юроклиър ", с цел да да обезпечи „ финансов буфер “ и да подсигурява оцеляването на тази конструкция под ударите на ответните ограничения, които Брюксел чака от Москва и нейните интернационалните сътрудници. Освен това „ Юроклиър “ ще бъде изправена пред вълна от искове, най-много от Русия ".
По думите му, преди всичко съветската ЦБ може да отнеме „ 33 милиарда евро активи на „ Юроклиър “ в съветска пълномощия. Очаква се Русия да заведе каузи за конфискация на активи на „ Юроклиър “ в Дубай и Хонконг. Европейски Съюз би трябвало да се приготви и за голям брой правосъдни каузи от западни банки, които също ще изгубят своите активи вследствие на санкционната война.
„ Това е механизмът, посредством който (Русия) може изцяло да опустоши „ Юроклиър “, изяснява европейският чиновник. Това на собствен ред ще докара до общоевропейска или световна финансова рецесия, защото до 37 трилиона евро капитал се ръководи през тази платформа в международен мащаб ", отбелязва " Ройтерс ".  
И като сигнал, че това може да се случи, преди 10-на дни в съветските съдилища бяха заведени искове против интернационалния депозитар „ Клиърстирйм банкинг “ поради замразяването на съветски активи от 74 млн. евро. Това е вторият интернационален депозитар, дружно с „ Юроклиър “, от чиито дейности са потърпевши съветските вложители. Размерът на блокираните в него активи на Русия е доста по-малък - 134 милиона евро. Но това звучи като знак, че от „ Клиърстирйм банкинг “ съветските контрамерки могат да се трансферират и към „ Юроклиър “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР