ЕС очаква свикване на предсрочни избори в четирите размирни общини

...
ЕС очаква свикване на предсрочни избори в четирите размирни общини
Коментари Харесай

ЕС чака нови избори в 4 размирни общини в Северно Косово

ЕС чака привикване на предварителни избори в четирите размирни общини със сбърско болшинство в Северно Косово, разгласи висшият представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Той направи изказване измежду изключителни срещи със сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти в Брюксел. Двамата водачи се видяха с Борел поотделно.

Борел разгласи и други упования. Властите в Косово би трябвало неотложно да прекратят полицейските интервенции в общинските здания в Северно Косово. Кметовете на четирите общини би трябвало краткотрайно да извършват отговорностите си отвън тези здания.

Протестиращите сърби би трябвало да се изтеглят от упоменатите места неотложно и по едно и също време с косовските сили за сигурност.

Предсрочните избори би трябвало да бъдат оповестени и от двете страни. И в тях би трябвало да вземат участие сърбите, без да слагат никакви условия.

Борел настоял пред Вучич тримата арестувани в Сърбия косовски служители на реда да бъдат неотложно освободени. Същевременно посланик номер 1 на Европейски Съюз изтъкнал пред двамата водачи, че случайните или непозволените арести и малтретирането на арестувани хора са нещо недопустимо.

Повод за размириците в Северно Косово са изборите в общините Лепосавич, Северна Митровица, Зубин поток и Звечан. Те бяха извършени на 23 април. И в четирите общини сърбите са болшинство. Те обаче бойкотираха изборите. Затова присъединяване бе едвам 3,5 на 100. В резултат за кметове бяха определени етнически албанци.

На 26 май косовската полиция завзе общините в Звечан, Зубин поток и Лепосавич. Целта бе да се разреши на определените кметове албанци, с които сърбите отхвърлиха да сътрудничат, да встъпят в служба.

Само в Северна Митровица предаването на властта седмица по-рано стана по кротичък път.

Стигна се до конфликти, ранени и арести в другите три общини. Сърбия сложи армията си в нараснала подготвеност. Западът осъди насилието от страна на управляващите в Косово.

При нови конфликти на 29 май в Северно Косово бяха ранени 30 военнослужещи от умиротворителния контингент КФОР и близо 50 сърби.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР