ЕС обяви нови мерки срещу Унгария заради действията към неправителствените

...
ЕС обяви нови мерки срещу Унгария заради действията към неправителствените
Коментари Харесай

Брюксел вдигна мерника на Будапеща заради действията срещу Сорос

ЕС разгласи нови ограничения против Унгария поради дейностите към неправителствените организации, подкрепяни от чужбина, които съгласно критиците са ориентирани към американския милиардер Джордж Сорос. " Днес Европейската комисия реши да изпрати публично уведомително писмо до Унгария за новия закон за неправителствените организации, финансирани от чужбина, признат на 13 юни ", се споделя в известие на комисията, съобщи БГНЕС.

Брюксел също по този начин съобщи, че е взел като обособен случая с просветителния закон на Будапеща, който би могъл да затвори университета, подкрепян от Сорос. Унгария разполага с месец, с цел да отговори, а решенията рискуват нова конфликт сред Европейския съюз и популисткия министър председател Виктор Орбан.

Унгарският парламент утвърди предишния месец закона, който ще принуди неправителствените организации, получаващи повече от 24 000 евро (26 000 долара) годишно от чужбина, да се записват като " организация с задгранично подкрепяне ". Те ще би трябвало да употребяват и етикета " организация с задгранично присъединяване " на своите уеб страници, прессъобщения и други изявления.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс съобщи: " Гражданското общество е самата конструкция на нашите демократични общества и по тази причина не би трябвало да бъде безпричинно лимитирана в своята работа”. " Ние деликатно проучихме новия закон за Неправителствени организации и стигнахме до заключението, че не е в сходство с правото на ЕС”, сподели той, като добави, че "ЕС чака Унгария да се включи в разговор, с цел да позволи този проблем допустимо най-скоро”. Правителството на Орбан твърди, че ограниченията са ориентирани към възстановяване на прозрачността, както и за битка с прането на пари и финансирането на тероризма.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР