ЕС обмисля различни начини за намаляване на зависимостта си от

...
ЕС обмисля различни начини за намаляване на зависимостта си от
Коментари Харесай

Може ли ЕС да се откаже от руския газ?

ЕС обмисля разнообразни способи за понижаване на зависимостта си от съветския газ - от реалистични до извънредно нереалистични. Но съгласно специалистите Европа надали ще откри бързо решение, без да се постанова да предприеме извънредно мъчителни ограничения, като да вземем за пример икономисване на сила и спешно прекъсване на тока.

В отговор на спора в Украйна Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати постановиха огромни наказания на съветските банки и доближените на Путин, само че доставките на съветски нефт и газ за Европа не престават.

От началото на съветската инвазия на 24 февруари Европейски Съюз е платил на Русия над 20 милиарда евро единствено за импорт на газ. Европейската комисия разгласява амбициозна тактика за понижаване на зависимостта си от съветския газ до края на 2022 година, само че до каква степен тя е осъществима?

През 2021 година 34% от доставките на газ за Европейски Съюз идват от Русия - най-вече по газопроводи. Страните от Източна, Североизточна и Централна Европа са изключително подвластни от доставките от Русия.

Западноевропейските страни разчитат повече на импорт от други източници. Там Норвегия е главният снабдител на газ по тръбопроводи, а Катар и Съединени американски щати доставят на алианса полутечен природен газ (LNG) по море.

Някои страни задоволяват огромна част от търсенето си посредством вътрешно произвеждане. Сред главните търговски сътрудници на блока са производители като Норвегия и Обединеното кралство.

През 2021 година Европейски Съюз е внесъл общо 155 милиарда кубически метра съветски газ. Европейската комисия има намерение да понижи този размер с две трети до края на годината, като усили доставките от други източници и понижи потреблението на газ в разнообразни стопански браншове.

Основната вяра на Европейски Съюз е увеличението на вноса на полутечен природен газ - Брюксел се надява, че той ще размени 50 милиарда кубически метра съветски доставки. Други 10 милиарда куб. м ще бъдат сменени от доставки по тръбопроводи от други търговски сътрудници като Норвегия и Алжир. Увеличеното произвеждане на биометан от източници като хранителни боклуци и оборски тор ще обезпечи още 3,5 милиарда. В битовия бранш зависимостта от съветски газ ще бъде понижена с 14 милиарда кубически метра, в случай че температурата във всички европейски семейства се намали единствено с един градус. Ускореното инсталиране на слънчеви панели по покривите ще понижи търсенето с 2,5 милиарда кубически метра, а други 1,5 милиарда ще бъдат спестени посредством удвояване на броя на термопомпите. И най-после, Европейски Съюз се надява, че единствено през тази година възобновимите енергийни източници ще заменят до 20 милиарда кубически метра газ.

Как да се диверсифицират доставките на газ

Миналата година общият международен пазар на полутечен природен газ беше към 515 милиарда кубически метра, от които към 77 милиарда бяха импортирани от Европейски Съюз. С увеличението на вноса с 50 милиарда кубически метра - главната концепция на проекта - делът на Европейски Съюз в международното предложение ще нарасне от 15% на съвсем една четвърт.

Но Европейски Съюз ще се сблъска с редица спънки - от надеждността на газовата си инфраструктура и несъответствуващото разположение на терминалите за полутечен природен газ и газопроводите до основния въпрос дали по принцип ще получи тези спомагателни доставки.

Съществуващата газова инфраструктура на Европейски Съюз не разрешава втечненият природен газ да се доставя там, където е най-необходим. Голяма част от наличния потенциал за регазификация в Европейски Съюз е концентриран в Испания и Португалия, само че опцията за пренасочването му към други европейски страни е лимитирана от слабия потенциал на тръбопроводите във Франция.

През 2021 година Обединеното кралство и Турция внесоха повече от 30 милиарда кубически метра полутечен природен газ, с което годишният импорт в района доближи 108 милиарда. В бъдеще тези страни биха могли да играят значима роля в проектите на Европейски Съюз посредством пренасочване на доставките. Скандинавските, централноевропейските и източноевропейските страни са най-зависими от съветския природен газ, само че за тях е най-трудно да внасят полутечен природен газ. Понастоящем Германия не разполага с никакви уреди за импорт на полутечен природен газ, заради което тя е водеща в построяването на нови терминали. Гърция, Нидерландия, Италия, Франция и Естония предложиха да изградят или разширят инфраструктурата за импорт. В кратковременен проект това ще изисква наемането на специфични кораби - така наречен плаващи съоръжения за предпазване и регазификация - които ще дебаркират в морето и ще трансформират течното гориво назад в газ. Но даже и тези планове нормално лишават няколко години.

Анализаторите от газовия бранш настояват, че инфраструктурните дефекти могат да се трансфорат в съществена спънка, в случай че политиците и държавните управления не подхващат незабавни дейности. " Трябва да съвпаднат няколко фактора ", споделя Ан-Софи Корбо, експерт по пазара на газ в Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет. " Столовете са по-малко от искащите да ги заемат ".

Основното безпокойство на Европейски Съюз обаче е дали втечненият природен газ въобще ще бъде разполагаем в задоволителни количества.

Според енергийната брокерска компания " Poten & Partners " международните доставки на полутечен природен газ ще се усилят с 21,5 милиарда кубични метра през тази година. Като се прибави и повторното стартиране на индустриалната мощ след отчасти прекъсване, годишното нарастване се удвоява до 43 милиарда кубични метра, съгласно Оксфордския институт за енергийни проучвания. От друга страна, плановете за полутечен природен газ са изпълнени със закъснения и престои, което усилва несигурността на всички прогнози.

Въпреки възходящото предложение, Люк Котел, старши анализатор на LNG в S&P Global Commodity Insights, счита, че пазарът на LNG е изправен пред " редовно стягане " през идващите две години. " Не става въпрос за увеличение на предлагането, а за конкуренция сред Европа и Азия за наличните размери, която е доста гъвкава и има ограничаване за това на какъв брой предложение може да разчита Европа ", споделя той.

Европейски Съюз разпорежда очаквания на вноса от Катар, Съединени американски щати, Египет и Западна Африка. Съединени американски щати се ангажираха да усилят доставките на полутечен природен газ за Европа с 15 милиарда кубични метра през тази година.

Много производители на полутечен природен газ обаче избират да продават горивото по дълготрайни контракти в Азия. Според анализаторската компания ICIS теоретично са налични малко над 50 милиарда кубически метра, в допълнение към вноса на Европа от 108 милиарда кубически метра.

Следователно, с цел да си обезпечи спомагателни доставки, Европейски Съюз ще би трябвало да се конкурира с азиатските купувачи, които от дълго време са подготвени да заплащат за полутечен природен газ цени, по-високи от пазарните. Така че наподобява, че Европейски Съюз ще би трябвало да заплати повече, с цел да победи Китай, Япония и Южна Корея в наддаването - нещо, което неговите членове се опитваха да избегнат до предходната зима, когато обстановката стана сериозна.

На хартия тази математика работи, споделя Майк Фулууд, старши теоретичен помощник в Оксфордския институт за енергийни проучвания, само че да се чака, че Съюзът ще обезпечи всички налични доставки, е, по този начин да се каже, " Алиса в страната на Европейски Съюз ". " Чисто стопански е малко евентуално да получите всичките 50 милиарда кубични метра ", споделя той.

Планът на Европейски Съюз планува увеличение на вноса на газ по тръбопроводи с 10 милиарда кубически метра. Като съществени източници се показват Азербайджан, Алжир и Норвегия (вторият по величина снабдител на газ за Европа след Русия).

Норвегия доставя газ за Европейски Съюз по пет газопровода: три за Германия и по един за Белгия и Франция, както и непряко през Обединеното кралство. През тази зима износът надвиши стойностите от миналата година, а държавната компания " Equinor " има намерение да резервира високото равнище и в бъдеще. Оксфордският институт за енергийни проучвания счита, че е допустимо годишно нарастване на производството с 5 милиарда кубични метра.

Алжир би могъл да изпраща повече газ по тръбопроводи към Италия и по-малко към Испания, която разполага с инфраструктура, с цел да компенсира загубите посредством импорт на полутечен природен газ. Въпреки това алжирският държавен снабдител " Sonatrach " се колебае дали да усили доста производството си през тази година. От друга страна, Азербайджан алармира, че ще може да усили износа си за Европейски Съюз с най-малко 2 милиарда кубични метра.

За да укрепи енергийната си сигурност, Европейски Съюз се обърна даже към зараждащия се пазар на биометан. Биогазът се създава посредством анаеробно разложение на органични субстанции и по-късно се преработва в биометан, който се подава към мрежа от тръбопроводи и се обработва по същия метод като природния газ.

По данни на Европейската асоциация за биогаз производството на биометан в Европейски Съюз през 2021 година е било 2,8 милиарда кубически метра. За тази година е планувано нарастване от 3,5 милиарда евро. Европа разполага с 18 милиарда кубически метра потенциал за произвеждане на биогаз и при най-благоприятни бюрократични условия може да се насочи към производството на биометан единствено за шест месеца.

" Имаше тласъци, до момента в който цените на газа се задържаха високи в продължение на доста месеци. Защо до момента не са преобразували заводите? ", пита Джеймс Уодъл, началник на отдел " Европейски газ " в консултантската компания " Energy Aspects ". " При тези проекти постоянно е по този начин. Могат ли политиците да реализират с декретите си неща, които пазарните стопански системи не могат? Ние сме доста скептични във връзка с проектите на Европейски Съюз за биометан ".

Успоредно с това, с цел да понижи зависимостта си от съветския газ, Европейски Съюз се пробва да запълни потенциала си за предпазване до 80% до ноември. Целта към този момент е понижена: първичната цел беше 90% до началото на октомври.

Европа стартира 2022 година с ниски равнища на предпазване, частично заради неприятен шанс - слаби ветрове и повреда на атомна електроцентрала във Франция, само че също и заради погрешно обмисляне: Европейски Съюз не желае да подписва дълготрайни контракти. Въпреки това Томас Роджърс, анализатор на ICIS за европейския газ, счита, че задачата е " изцяло постижима ", в случай че съветските потоци останат непрекъснати и континентът изпревари Азия във връзка с доставките на полутечен природен газ.

Пестене на сила

Според проекта на Европейски Съюз стотици милиони жилища в целия блок ще би трябвало да създадат температурата на радиаторите с един градус по-ниска. Но това ще има действително значение единствено при отопление на газ.

Според изследователския план " Odyssee-Mure ", в Нидерландия 85% от силата за отопление на жилищата се създава от газ. Във Финландия и Швеция обаче, където жилищата се отопляват с централно отопление, промишлени котли, електрическо отопление и печки на дърва, делът на газа е по-малък от 1%. В Обединеното кралство 75% от жилищата се отопляват на газ, до момента в който междинната стойност за Европейски Съюз е 39%. Трябва да се вземат поради и страничните икономии в електрически отопляваните жилища, защото една пета от електрическата енергия в Европейски Съюз се създава от газ.

" Понижаването на температурата вкъщи е евентуално най-ефективният и най-евтиният метод за понижаване на потреблението на газ ", споделя Джейсън Палмър, шеф на английската консултантска компания " Cambridge Energy Group ".

Палмър счита, че в кратковременен проект смяната на навиците ще бъде по-лесна и по-ефективна от техническите усъвършенствания. " Доставките на материали и съоръжение не са безкрайни, тъй че модернизирането на милиони жилища за една година просто няма да се получи ", добави той.

Робърт Грос, шеф на Центъра за енергийни проучвания в Обединеното кралство, отбелязва ясния резултат от акцията. Той дава образец с Япония, където след повредата във Фукушима през 2011 година и прекъсването на множеството нуклеарни мощности управляващите предизвикват популацията да пести сила. В рамките на акцията, наречена " Сецуден ", рестриктивните мерки върху потреблението на електрическа енергия в индустрията бяха съчетани с уточнения измежду популацията - японското население беше предупреждавано какъв брой близо е страната до прекъсване на тока.

Планът на Европейски Съюз включва също по този начин ускорено въвеждане на термопомпи, които създават топлота благодарение на охлаждаща течност и електричество и работят без газ. Очаква се темпът на инсталиране да се удвои - през 2022 година ще е належащо да се модернизират още 1,8 милиона жилища. Според Грос обаче инсталирането на милиони термопомпи до края на годината е " уви, изцяло нереалистично " заради рестриктивните мерки във веригата за доставки и неналичието на нужното ноу-хау.

Алтернативни източници на сила

Що се отнася до производството на електрическа енергия, европейските страни и компании към този момент се приготвят за частична подмяна на газа с други горива през тази зима. Около 20% от електрическата енергия в Европа към момента се създава от газ, даже и след редица ограничения, признати през предходната зима заради високите цени. По-нататъшното заменяне ще се реализира посредством прекосяване към въглищни и атомни електроцентрали, както и към екологично чисти източници като вятърна и слънчева сила.

Потреблението на въглища в Европа набъбна предходната година и евентуално ще продължи да се усилва заради високите цени на газа и опасността от дефицит. Базираната в Оксфорд консултантска компания " Aurora Energy " съобщи, че посредством употреба на въглищни електроцентрали с оптимален потенциал и удължение на живота на тези, които са планувани да бъдат затворени, Европейски Съюз може да размени 12 милиарда кубически метра природен газ през идната зима.

Въпреки че механически това е най-лесно да се реализира, Европейски Съюз не желае да разисква тези проекти обществено поради възходящите излъчвания. Освен това може да се окаже мъчно да се намерят въглища, които да задоволят нарасналото търсене. Европейски Съюз също разисква възбрана за импорт на изкопаеми горива от Русия, която ще влезе в действие по-късно тази година. Политиците твърдят, че задачите на Европейски Съюз в региона на климата остават непроменени - излъчванията би трябвало да бъдат понижени с 55% до 2030 година - тъй че всеки скок за сметка на въглищата евентуално ще се окаже краткотраен.

Дългосрочното прекосяване на Европейски Съюз към зелена сила ще понижи зависимостта му от съветски горива. Но увеличението на вятърната и слънчевата сила ще има единствено стеснен резултат в кратковременен проект заради дългите периоди за създаване на нови уреди.

" Дори и да има повече вятърна и слънчева сила, ще има потребност и от импулсни източници ", споделя Анис Ганболд, началник на отдела за първични материали в " Aurora Energy ". " Имаме потребност от акумулатори ".

По нейни оценки вятърната и слънчевата сила може да размени еквивалента на един милиард кубически метра газ до зимата.

В региона на възобновимите енергийни източници фирмите желаят от държавните управления да издават по-бързо разрешителни, с цел да могат по-бързо да развиват плановете си. Времето за създаване на вятърни паркове е от 3 до 11 години за най-сложните планове. Затрудненията се усилват и от пречките във веригите за доставки, изключително в региона на слънчевата сила.

" Възобновяемите енергийни източници няма да играят основна роля в кратковременен проект. Просто не можете да построите вятърен парк за девет месеца ", споделя Мадс Нипер, основен изпълнителен шеф на датската енергийна компания " Ørsted ". През идващите три години обаче ще има " голямо значение ", в случай че държавните управления ускорят темпото на строителство, обмисляне и утвърждение на нови зелени планове.

Европейският нуклеарен бранш наскоро се съживи от енергийната рецесия, която бе изненада за цялата промишленост, от години в крах. Наскоро Белгия реши да удължи живота на два нуклеарни реактора, които преди този момент планираше да затвори. В Обединеното кралство новата енергийна политика планува построяването на осем нови реактора. През март Финландия откри нова атомна електроцентрала. " Настъпват толкоз доста промени, че е невероятно да се проследят всички ", споделя анализаторът на " Rystad Energy " Фабиан Рьонинген.

В дълготрайна вероятност тези ограничения ще имат доста влияние. Но в краткосрочна е малко евентуално те да окажат какъвто и да било резултат. През тази година производството на нуклеарна сила във Франция ще намалее заради по-нататъшната поддръжка на реакторите. А Германия, която в миналото беше главен производител, има намерение да затвори останалите си реактори до декември тази година.

Тъй като проектите на Европейски Съюз варират от правдоподобни до извънредно нереалистични, доста специалисти предизвестяват, че мъчително крайните ограничения - икономисване на силата и спиране на електрозахранването - са съвсем неизбежни, в случай че Европа желае съществено да се освободи от зависимостта си от Русия.

" Тук няма бързо решение ", споделя Джейсън Фиър, началник на отдела за бизнес разузнаване в " Poten & Partners ". " Едва ли има рационален сюжет, при който Европа да размени целия си газ, доставян от Русия. В последна сметка пазарът и политиците ще би трябвало да решат кой ще страда от дефицита на сила ".

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР