ЕС изисква от Сърбия да гарантира правата на малцинствата, включително

...
ЕС изисква от Сърбия да гарантира правата на малцинствата, включително
Коментари Харесай

Борел: Сърбия е длъжна да спазва правата на българите

ЕС изисква от Сърбия да подсигурява правата на малцинствата, в това число достъп до обучение, потребление на малцинствените езици, достъп до медии и религиозни служби на малцинствени езици и съответно посланичество в обществената администрация. Това съобщи висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той изпрати писмо до евродепутати, които през месец декември 2023 година предизвестиха Брюксел за систематичното потъпкване на правата на българското малцинство от страна на Сърбия в продължениe на към този момент един век.

Ето и пълната позицията на Борел без съкращения:

" Уважаеми членове на Европейския парламент,

Благодаря Ви за писмото от 7 декември 2023 година по отношение на Вашите опасения, свързани с третирането на българското малцинство в Република Сърбия.

Позволете ми да подчертая, че в границите на договарянията за присъединение към Европейски Съюз Европейската комисия следи от близко цялостното положение на правилата на правовата страна в Сърбия, в това число отношението към хората, принадлежащи към национални малцинства. Съгласно глава 23 " Съдебна система и съществени права " от договарянията за присъединение, от Сърбия се изисква да приложи правната си рамка по отношение на правата на представителите на малцинствата. Това включва по-специално обучение, потребление на малцинствените езици, достъп до медии и религиозни служби на малцинствени езици и съответно посланичество в обществената администрация. От Сърбия се чака също по този начин да извърши напълно своя " проект за деяние за гарантиране на правата на националните малцинства ". Подробна оценка на напредъка на Сърбия в това отношение е показана в Доклада за Сърбия за 2023 година Комисията ще продължи да си контактува със Сърбия по тези въпроси, а Делегацията на Европейски Съюз в Сърбия поддържа постоянни контакти и с посолството на България в Сърбия.

Комисията чака от всички сътрудници в района да предизвикват атмосфера на взаимно доверие и да предизвикват добросъседските връзки и районното съдействие. 

С почитание,

Жозеп Борел Фонтелес "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР