ЕС и западни медии огласиха загубите на ВСУ от началото

...
ЕС и западни медии огласиха загубите на ВСУ от началото
Коментари Харесай

Euractiv: САЩ оценяват загубите на украинските сили на 13 000 убити и 35 000 ранени

Европейски Съюз и западни медии огласиха загубите на ВСУ от началото на войната

Твърди се, че въоръжените сили на Украйна са изгубили 13 000 души убити и имат 35 000 ранени от началото на войната.

Такава статистика за загубите на въоръжените сили на Украйна от началото на спора дава Euractiv, базирайки се на вътрешния меморандум на Европейския съюз, оповестяват международните издания.

Обявените числа могат да провокират известни подозрения по отношение на тяхната меродавност. Въпреки че създателите на публикацията се базират на някои данни, изтекли в интернет от разследващите служби и информация от украинска страна, съвсем всички оповестени по-рано приблизителни прогнози за загубите оповестяват за доста повече убити и ранени.

Например, Съединени американски щати правят оценка загубите на украинските формирования на 17,5 хиляди убити и 124-131 хиляди ранени.

Според прогнозите на Русия, които бяха оповестени на 2 май от министъра на защитата Сергей Шойгу на среща във военното ведомство, единствено през април 2023 година въоръжените сили на Украйна са изгубили повече от 15 хиляди души, а загубите през 2022 година възлизат на над 100 хиляди убити и ранени.

През март 2023 година изданието Politico заяви, че повече от 100 000 украински военнослужещи са починали от началото на спора.

Още през ноември 2022 година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи 100 000 починали бойци на ВСУ, само че по-късно речта й в тази част беше поправена.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР