Ерозията извайва смразяваща дъйа красота на най-големия айсберг в света

...
Ерозията извайва смразяваща дъйа красота на най-големия айсберг в света
Коментари Харесай

Смразяваща дъха красота: Зрелищни арки се образуваха в най-големия айсберг в света

Ерозията извайва смразяваща дъйа хубост на най-големия айсберг в света през последните месеци от съществуването му. Кораб, ръководен от компанията Eyos expeditions, дойде до замръзналия айсберг А23а в неделя, с цел да открие големи пещери и арки, издълбани в замръзналите му стени.

Площта му е два пъти по-голяма от тази на Лондон

Айсбергът се разпада под въздействието на по-топлия въздух и повърхностните води, с които се сблъсква, до момента в който постепенно се отдалечава от Белия континент. В последна сметка той ще се разтопи и ще изчезне, написа Би Би Си. 

Снимка: Twitter

„ Видяхме талази с височина 3 или 4 м, които се разбиваха в него. Те създаваха каскади от лед - непрекъснато положение на ерозия “, сподели ръководителят на експедицията Иън Страхан.

A23a се откъсва от антарктическото крайбрежие още през 1986 година, само че едвам неотдавна стартира огромна миграция. В продължение на повече от 30 години той е бил неподвижно заклещен в дънните тини на море Уедъл, като неподвижен „ мразовит остров “ с повърхност от към 4000 кв. км. Това два пъти повече от площта на Голям Лондон.

Понастоящем колосът се носи по Антарктическото циркумполярно течение - огромен воден поток, който обикаля континента по посока на часовниковата стрелка.

Това течение, дружно с преобладаващите западни ветрове, тласка A23a в общата посока на Южните Оркнейски острови, които се намират на към 600 км североизточно от края на Антарктическия полуостров.

Изследване на водата към него ще помогне да се разбере по какъв начин изменението на климата се отразява на Атлантическия океан

Той е твърдо на трасето на по този начин наречената от учените „ алея на айсбергите “ - главният маршрут за изнасяне на лед от континента.

Айсбергът и наследството му за океанския живот

Взаимодействието на ветровете, океанските фронтове и вихрите ще дефинира точния му курс през идващите седмици, само че доста от тези великански айсберги в последна сметка минават около английската отвъдморска територия Южна Джорджия.

Тяхната орис е да се раздробят и да се разтопят. Наследството им е океанският живот, който те засяват, като изхвърлят минерални хранителни субстанции. От планктона до огромните китове - всички се възползват от резултата на топящите се айсберги.

В неделя екип на Eyos се приближи задоволително покрай A23a, с цел да сложи дрон. 30-метровите скали на айсберга бяха покрити с гъста мъгла. Айсберги от подобен мащаб основават свое лично време.

„ Беше трагично и красиво за снимане. Той е умопомрачително огромен. Всъщност не мисля, че можем да си представим какъв брой е огромен. Със сигурност е прекомерно огромен, с цел да бъде фотографиран. Простира се докъдето ви стига погледът в двете направления “, съобщи Ричард Сидей, видеооператор на Eyos.

Кен Прити видя необичайния хладилник край крайбрежията на Нюфаундленд в Канада

Спътниковите наблюдения могат да проследят покритието на площта му и да измерят дебелината му, която тук-там е над 300 м (980 фута). По отношение на масата, тя не е надалеч от един трилион тона, макар че тя ще понижава с всеки минал ден.

К олко дълго може да оцелее A23a, до момента в който се отдалечава от студения климат на Антарктида?

По-меките температури на въздуха ще доведат до образуването на езера с незадълбочено размразяване, които ще се оттичат през айсберга, като ще спомогнат за отварянето на пукнатините. А тези впечатляващи повърхностни катакомби и арки ще се срутен, с цел да оставят обширни области от потънал лед, които по-късно ще се повдигнат, с цел да се вкопчат в краищата на айсберга.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР