Ерих е възрастен учен, който е посветил живота си на

...
Ерих е възрастен учен, който е посветил живота си на
Коментари Харесай

Пияни дървета - пътуване сред спомените за дома, обичта към дърветата и нарушените обещания

Ерих е възрастен академик, който е посветил живота си на дърветата. И е уединен, тъй като жена му – Даша, го е напуснала и се е върнала в родината си, откакто той е отказал да се пенсионира. За да компенсира загубата й, засажда дървета в спалнята си. Години по-късно те към този момент са пораснали и обстановката излиза отвън надзор.
Дъщеря му – Ирина, се пробва да го убеди да постъпи в дом за възрастни хора, тъй като към този момент мъчно се оправя самичък. Наема му домашна помощница, която той изгонва. За всеобща изненада обаче се сприятелява с момичето от прилежащия апартамент. Катарина е на седемнайсет, избягала е от вкъщи си и от учебно заведение и се бори с тъгата от раздялата на родителите си. И двамата осъзнават, че са допускали неточности, и намират в лицето на другия успокоение и вяра.
Ерих си напомня експедициите във величествените сибирски гори и неизмеримата обич, която към момента изпитва към Даша и към дърветата.
Защо „ пияни дървета “?
Намери и термина пияни дървета. С него се обозначаваше не избран тип или жанр дървета, а всяко накриво при сходни условия дърво. Стволът, останал без опора в топящата се трайно замръзнала почва, се килва в калта, защото корените му са привикнали към твърдата почва. По този метод могат да се наклонят цели гори.
Чрез романа си Ада Дориан построява едно забавно съпоставяне сред този естествен феномен и живота на основните герои. С всяка глава авторката ни припомня, че когато има нещо неправилно в средата, в която живеят хората, и техните ориси могат да се изкривят – също като горите. Обстоятелствата, изборите и житейските неволи последователно оформят мислите и характерите ни по причудливи способи, под тяхно въздействие губим и намираме себе си, променяме се... също като пияни дървета.
За създателя
Ада Дориан е родена в Хановер и учи литература и философия в Университета в Оснабрюк. През 2009 година печели Литературната премия на град Хамбург. През 2016 година получава стипендия за литература на провинция Долна Саксония и е номинирана за премията „ Ингеборг Бахман “.
Живее в Хамбург и работи като публицист на свободна процедура. Авторка е на романа „ Пияни дървета “, част от поредицата „ Съвременни европейски романи “ на ИК „ Хермес “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР