Ердоган остава източник на раздразнение за американската администрацияШвеция не трябва

...
Ердоган остава източник на раздразнение за американската администрацияШвеция не трябва
Коментари Харесай

Турция: съюзник или потенциална заплаха за САЩ?

Ердоган остава източник на неспокойствие за американската администрация

Швеция не би трябвало да чака Турция да поддържа нейната кандидатура за участие в НАТО, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган на 23 януари след антиислямските митинги в Стокхолм през уикенда. И защото Финландия, след изказването на турския президент, разгласи отхвърли си да се причисли сама към НАТО, проектът на Съединени американски щати да прекроят картата на Европа в антируски дух още веднъж е в задънена улица.

Washington Post признава, че „ една от огромните външнополитически победи на Байдън е застрашена “. Когато президентът на Съединени американски щати одобри водачите на Финландия и Швеция в Белия дом, той приказва триумфално за решението им да се причислят към НАТО.

Той даде обещание, че това ще бъде последният удар против опитите на президента Путин да подкопае алианса. Байдън изясни, че това може да зависи от това дали НАТО ще получи още 800 благи обща граница с Русия. Надяваха се на бързо одобрение на участието им. Беше преди повече от шест месеца, само че Турция застана на пътя на Америка.

Последните години бяха белязани от поредност от рецесии в връзките сред Съединени американски щати и Турция. До началото на 2023 година ползите на двете страни не съответстват по доста въпроси и президентът Ердоган остава източник на неспокойствие за американската администрация. Трудно е да се взаимодейства, само че Америка не може без съюзническите връзки с Анкара.

„ Връщането “ на Турция би било огромна победа за Байдън. Както демократичните, по този начин и републиканските депутати поддържаха твърдата позиция на администрацията, настояха за наказания и приканиха Ердоган да бъде отхвърлен посредством избирателен развой. Конгресът на Съединени американски щати стартира да гледа на Турция като на стратегическа опасност.

За разлика от Тръмп, Байдън не изпитва благосклонности към Ердоган. При встъпването си в служба Байдън не му се обади три месеца и се свърза с Ердоган за първи път единствено с цел да каже, че ще признае арменския геноцид. И той го направи макар обстоятелството, че по извънредно сензитивен въпрос за Турция президентите на Съединени американски щати са избягвали сходни фрапантни стъпки в продължение на един век.

През годината по-късно контактите сред Анкара и Вашингтон бяха сведени до най-малко. Членството на Турция в НАТО се запомни с началото на войната в Украйна, когато Анкара зае най-резервираната позиция по отношение на Москва измежду всички страни от НАТО: не наложи наказания, поддържаше въздушен трафик и продължи съдействието по доста въпроси.

Първата среща сред Байдън и Ердоган като държавни глави се организира на 14 юни 2022 година в Брюксел в коридорите на срещата на върха на НАТО. Разногласията продължаваха по доста въпроси, само че в актуалната обстановка не беше в полза на Вашингтон да изолира Анкара. Байдън се опита да понижи рисковете от още по-голямо оттегляне на Ердоган от позицията на Съединени американски щати и НАТО за Украйна.

След тази среща през октомври 2021 година Турция изиска закупуването на 40 изтребителя F-16 от Съединените щати. Заради избора на съветския С-400 вместо зенитно-ракетната система Patriot, турската компания на Raytheon беше изключена от консорциума F-35, а образованието на нейните водачи за ръководство на тези изтребители в американските военни бази беше спряно. Турция планираше да купи 100 F-35A, което ще я направи един от най-големите оператори на най-модерния американски изтребител.

Неочакваното искане на Анкара да закупи F-16 от Съединените щати изглеждаше като рационално решение, макар че имаше съмнения, че това е гамбит, в случай че Вашингтон откаже, да проправи пътя за договаряния с Русия за закупуване на изтребители Су-35. Ердоган обаче даде обещание да не уголемява покупките на оръжия от Русия, а Байдън се съгласи с възобновяването на военното съдействие и сподели: „ Трябва да продадем F-16 на Турция. Не е в наш интерес да не ги продадем. "

Въпреки това, процесът на утвърждение на договорката за F-16 в Конгреса към момента не е приключен. Въпреки че Байдън сподели, че продажбата на F-16 няма да бъде „ quid pro quo “ за утвърждението на Турция за участието на Швеция и Финландия в НАТО, договорката се третира по този начин в Сената. Разширяването на НАТО не е единственото затруднение пред настояването на Турция в Конгреса.

На Капитолийския рид властническият жанр на ръководство на Ердоган, връзките му с Москва и самостоятелната позиция на Анкара по отношение на Украйна са остро подложени на критика. Въпреки това в Белия дом разпореждат избрани упования на разговора въз основата на новия американско-турски стратегически механизъм, който беше разгласен през април 2022 година

Сред специалистите е всекидневно да се приказва за „ стратегическия механизъм “ като структурирана платформа, където могат да се разискват всички въпроси с акцент върху насърчаването на двустранното съдействие. Идеята не е нова. При Тръмп и двете държавни управления сътвориха работни групи за разрешаване на разногласия по отношение на консулските въпроси, политиката за Сирия и покупката от Турция на съветски системи за противовъздушна защита С-400, макар че тези старания се провалиха и бързо бяха забравени.

На 18 януари страните организираха във Вашингтон първата министерска среща по стратегическия механизъм. Външният министър Чавушоглу не уточни Украйна като съществена тематика и назова договарянията за икономическо съдействие приоритет. А неговият сътрудник Блинкен, в противен случай, се концентрира върху украинската тематика.

Белият дом не крие упованията за президентските и парламентарните избори в Турция през май 2023 година, вследствие на които президентството на Ердоган може да завърши. Байдън даде обещание да поддържа опозицията. Като причина за това във Вашингтон постоянно се показва " проруската " позиция на Турция във връзка с войната в Украйна, само че това не е по този начин.

От 2014 година Турция заявява поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна с политиката си на непризнаване на влизането на Крим в състава на Руската федерация. Анкара взе участие в Кримската платформа още от нейното основаване.

Още преди началото на военните дейности турците започнаха да доставят в Украйна безпилотни самолети Bayraktar и бронирани машини Kirpi. Наскоро в турска корабостроителница приключи строителството на първата украинска корвета от клас " Ада ".

Три дни след началото на СВО Турция я афишира за " война ". Позовавайки се на съответните членове от Конвенцията от Монтрьо, по-специално на член 19, който не разрешава прекосяването на военни кораби на воюващите страни през проливите, Анкара лиши Русия от опцията да ускори военноморския състав на Черноморския флот.

Вярно е, че Турция наложи ограничавания върху полетите на съветските военни самолети над своето въздушно пространство, само че в това време тя остави своята гражданска въздушна работа отворена за Русия. Що се отнася до глобите, Турция не може да се причисли към тях въз основа на дългогодишния си кардинален метод да ползва единствено наказания, наложени от Организация на обединените нации, а не едностранни.

Този като цяло уравновесен метод даде на Ердоган някои осезаеми резултати, като договорка за зърно и съглашението за военнопленниците. В същото време няма причина да се приказва за въздействие на Турция върху Киев, това остава монопол на Белия дом. Съвсем друго нещо е обаче, че Ердоган не следва покорно, както Европейският съюз и другите страни-членки на НАТО, във фарватера на украинската политика на Вашингтон.

От какво се управлява? Първо, ползата на Турция към икономическо, отбранително и енергийно съдействие с Русия. Второ, антизападните и антиамериканските настроения в турското общество. Трето, НАТО в никакъв случай не е помагал на Турция в битката с острия за нея проблем с тероризма и не е в положение да отстрани военното напрежение в връзките с Гърция. Така че Ердоган има всички шансове да продължи президентския пост след изборите.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР