Ерата на Ангела Меркел като лидер на германския консервативен Християндемократически

...
Ерата на Ангела Меркел като лидер на германския консервативен Християндемократически
Коментари Харесай

Анегрет Крамп-Каренбауер е новият лидер на ХДС

Ерата на Ангела Меркел като водач на немския закостенял Християндемократически съюз завърши. На конгрес на партията в Хамбург в петък тя се отдръпна от този пост след 18 години ръководство.

1001 делегати от ХДС заседаваха 4 часа кой да бъде новият водач. Кандидатираха се 26 души, само че любимците бяха трима – нейната заместничка в партията Анегрет Крамп-Каренбауер, тогавашният противник на Меркел Фридрих Мерц, който през последните 10 години бе напуснал политиката, и министърът на опазването на здравето Йенс Шпан. След първото гласоподаване никой от тримата не завоюва нужното болшинство. Йенс Шпан отпадна от конкуренцията със единствено 157 гласа, а Мерц и Крамп-Каренбауер трябваше да отидат на балотаж. В последна сметка с 51% от гласовете завоюва заместничката на Меркел, която ще продължи курса на канцлерката. Мерц пък даде обещание да върне ХДС в дясно-консервативния политически набор, само че загуби конкуренцията.
Първа пред делегатите приказва Ангела Меркел. Това бе и последната й тирада като ръководител на ХДС. Тя благодари на всички свои съпартийци за дългогодишната поддръжка.

„ За мен беше наслада, за мен беше чест! “, съобщи тя, за първи път очевидно просълзена. „ Когато преди 18 години поех този пост, знаех, че човек би трябвало да влиза с достолепие в политиката и да излиза с достолепие от нея “, аргументира решението си да не се кандидатира повече тя. Меркел изброи рецесиите и сполучливите или не до такава степен техни решения през последните години – финансовата рецесия, бежанската рецесия, също по този начин промяната в Бундесвера. „ Понякога поставях нервите ви на тестване с решенията си “, призна тя. След това изброи провокациите, които предстоят пред Европа. Брекзит, подправените вести, климатичните промени, дигитализацията, съобщи тя. Колегите й приветстваха толкоз дълго речта й, че чак на Меркел й стана неловко и ги прекъсна. Тя разгласи, че има намерение да остане канцлер до края на мандата си през 2021 година Тъй като новият ръководител на ХДС е досегашната й дясна ръка, тя ще съумее да извърши това желание. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР