Епизод от делото Медузите. Тогавашният председател на ОС - Варна,

...
Епизод от делото Медузите. Тогавашният председател на ОС - Варна,
Коментари Харесай

Трето осъждане на България в Страсбург за акция "Медузите" от времето на Цветанов

Епизод от делото " Медузите ". Тогавашният ръководител на Оценка за съвместимост - Варна, Борислав Гуцанов, през днешния ден народен представител от Българска социалистическа партия, доведен пред съда за установяване на ограниченията за неотклонение на арестуваните при акцията

[електронното издание] Още по тематиката
Кои каузи ще гледат прокурорите от Европейски Съюз в България

Мисията на експертната комисия стартира в понеделник
28 юни 2016
Седмо неоправдателно решение в Страсбург поради Цветанов

Тенчо Попов, който беше арестуван дружно с някогашния министър на защитата Николай Цонев, осъди България
9 юни 2016
Първо неоправдателно решение в Страсбург поради модела " Цветанов "

Акцията против Борислав Гуцанов и фамилията му нарушава четири текста на Европейската спогодба за правата на индивида
15 окт 2013
От продуцента на " Наглите "

Въображението на Министерство на вътрешните работи се изчерпа и имената на интервенциите започнаха да се повтарят
16 юни 2011 Европейският съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ) разгласява в четвъртък трето неоправдателно решение против България, обвързвано с прословутата интервенция " Медузите " от март 2010 година във Варна.

Досега страната бе наказана в Страсбург първо от тогавашния ръководител на Общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов (БСП) и фамилията му. После – през 2015 година, неоправдателно решение бе оповестено и поради ареста на варненския предприемач Даниел Славов–Дидо Дънката, и фамилията му. И в двата случая арестите бяха осъществени показно на 31 март 2010 година на разсъмване, като маскирани и тежко въоръжени служители на реда нахлуват в домовете им, до момента в който те и невръстните им деца още спят, и ги задържат пред тях, а всичко е снимано от особено доведени оператори на Министерство на вътрешните работи. И по двете каузи са присъдени по 40 000 евро обезщетение за морални вреди на фамилиите, настрана от това – и разноските по делата.

Обявеното през днешния ден ново решение е по тъжба на тогавашната основна счетоводителка на общинското сдружение " Автотранспорт " във Варна Яна Кръстева и брачна половинка й със същите недоволства – в 6.55 ч на 31 март 2010 година, обиск в дома и офиса, осъществен без авансово позволение на съда, необятно медийно отразяване при нарушаване на презумпцията за невиновност. Европейски съд по правата на човека приема, че в тази ситуация е нарушено правото им на персонален живот по член 8 от конвенцията и липса на дейно средство за отбрана на това нарушаване (чл. 13 от конвенцията). Съдът категорично акцентира, че делото повтаря случаите " Гуцанови " и " Славови ". Обезщетенията, които са присъдени в този случай, са относително по-ниски – 3000 евро, плюс 1500 евро за разходи, поради по-ниската активност на нарушаването.

Така досега по прословутата акция " Медузите " единствено компенсациите, присъдени от Страсбург, стигнаха 83 000 евро, а дружно с разноските минават 90 хиляди. През пролетта на 2010 година интервенция бе оповестена от Министерство на вътрешните работи като ориентирана против високопоставени варненски общинари и предприемачи, уличени в корист със средства на общината при закупуване на рейсове - нови и рециклирани, за общинския превоз. Както всички сходни каузи, замислени за политическа приложимост, и това свърши безславно.

Равносметката от Страсбург единствено за арестите при двете най-шумни интервенции на Министерство на вътрешните работи от оня интервал под контрола на Цветан Цветанов - " Октопод " и " Медузите ", надвиши 200 000 евро. Операцията " Октопод " да вземем за пример коства близо 110 хиляди евро компенсации, оповестени с решение от март 2016 година

Извън тази сметка е компенсацията от 5000 евро на шефа на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов (операция " Касоразбивачите " ), присъдените 14 000 евро на финансиста Тенчо Попов и брачната половинка му столичен нотариус, отново поради зрелищен арест в столицата по провалилото се дело " Цонев - Сантиров - Попов " и други Малко по-сложно е да се направи обща равносметка на вредите от политиката " Цветанов " от този интервал даже единствено във връзка с решенията на Страсбург. Отделен е въпросът за заведените каузи и в България по Закона за отговорността на страната за вреди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР