Епидемията от морбили в страната затихва, заяви за Хоризонт директорът

Епидемията от морбили в страната затихва, заяви за Хоризонт директорът ...

Епидемията от морбили в страната затихва.

Епидемията от морбили в страната затихва, заяви за "Хоризонт" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Малко над 1100 души са заболели в страната. Регистрирана е и местна мутация на вируса, която ще носи българско име.
Пикът на епидемията от морбили вече отшумява. Броят на заболелите е намалял рязко, а в регистрираните огнища заразата е овладяна, заяви проф. Тодор Кантарджиев.
"През последната седмица имаме само 16 случая, по-малко от 4% от всичките случаи, което говори за едно угасване на епидемията".
В по-голямата част от страната са регистрирани само единични случаи на болестта. Каква е актуалната картина:
"Добър пример е област Бургас, където тя беше ликвидирана навреме. Миналата седмица в област Варна имаме 1 случай. В Търново и в Ловеч са с по 3 случая, епидемията там е ликвидирана. В област Кюстендил, където ни плашеше разпространението на инфекцията в Дупница и в Бобов дол, със сигурност там епидемичното огнище е ликвидирано. 1 заболял има в Монтана и Пазарджик през последната седмица. Област Перник няма отдавна епидемия, както в Пловдив и в Русе."
В София и областта от февруари досега са се разболели около 700 души. През последната седмица новорегистрираните болни са едва 10.
Всички огнища на морбили у нас са причинени от вируса "D3 Дъблин", с произход Западна Европа. И нещо любопитно – доказана е местна мутация на вируса, която ще носи българско име:
"Има едно малко изменение, което ако бъде и потвърдено, може би ще имаме вече вирус с някакво българско име. Тъй като е от столицата – или Витоша, или София".
Основна задача на здравните власти е окончателното ликвидиране на заразата, заяви проф. Кантарджиев и напомни, че имунизацията си остава най-важното условие за това.
"Епидемията трябва да бъде ликвидирана до 10 септември. Не бива да допускаме в училищата и в детските градини деца, които са болни и могат да представляват риск".

Източник: actualno.com