Епидемията от коронавирус може да стопи световния икономически растеж наполовина

...
Епидемията от коронавирус може да стопи световния икономически растеж наполовина
Коментари Харесай

Коронавирусът може да стопи световния икономически растеж наполовина, алармира ОИСР

Епидемията от ковид може да стопи международния стопански напредък на половина и да тласне няколко страни към криза тази година. Това предизвестява Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), представена от " Гардиън ".

Вирусът продължава да се популяризира по света и да усилва терзанията на вложителите. Във връзка с това от Организацията за икономическо сътрудничество и раз сигнализираха, че международният Брутният вътрешен продукт може да се стопи тази година до 1,5 на 100, което би означавало съвсем на половина от прогнозата от 2,9% преди да възникне епидемията.

Организацията добавя, че стопанските системи на Япония и еврозоната могат да изпаднат в криза тази година. Предупреждава се, че в случай че Англия и Европейски Съюз не договорят съглашение за свободна търговия, това би се трансформирало в забележителен риск от сериозен стопански спад.

Базираната в Париж организация, която съставлява 36-те най-развити стопански системи на планетата, прикани държавните управления по света да подхващат по-големи крачки към взаимна работа и интернационален отговор против вируса.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз също предвижда сюжет, при който международният стопански напредък ще се свие до 2,4% през 2020 година спрямо 2,9% през предходната година. Организацията предизвестява, че международният стопански напредък може да се свие през първото тримесечие. Прогнозата за икономическия напредък на Китай е да падне под 5% тази година спрямо 6,1 на 100 през предходната година.

Епидемията в това време може да провокира " домино сюжет ", при който вирусът може да забави най-развитите стопански системи. Освен сериозен спад от 1,5% през годината, финансовите пазари по света има възможност да се срутен с 20% при този сюжет.

От Организацията за икономическо сътрудничество и раз приканват централните банки да окажат спомагателна поддръжка като понижаване на главните лихви, което може да помогне за възобновяване на доверието.

Повече от 3000 души са умряли от ковид, а близо 90 000 са заболелите по света.

Можете да следите случаите на ковид по света на инфографиките на Университет " Джон Хопкинс ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР