Епидемичната ситуация по отношение на разпространението на COVID-19 в област

...
Епидемичната ситуация по отношение на разпространението на COVID-19 в област
Коментари Харесай

Тревожна е тенденцията на увеличаващ се брой заболели от коронавирус в област Смолян през последните две седмици


Епидемичната обстановка във връзка с разпространяването на COVID-19 в област Смолян е спокойна, само че е тревожна наклонността на увеличаващ се брой на болни през последните две седмици, съобщи шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Мими Кубатева, представена от Българска телеграфна агенция. Според нея аргументите за нарасналата заболеваемост са свързани с циркулацията на новите подварианти SARS-CoV-2 и засиленото пътешестване на хора през летните месеци в чужбина и у нас. Област Смолян е измежду желаните туристически дестинации и, прибавяйки съседството ни с Гърция, където има доста случаи на COVID-19, всичко това съгласно доктор Кубатева предпоставя условия за вноса и разпространяването на вируса.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31720
Нивото на 14-дневната заболеваемост е 63 на 100 хиляди и региона към този момент е в зелената зона на епидемиологичната карта на страната. Новите случаи през последната седмица са 37, като се регистрира нарастване от 77 на 100 на броя на новорегистрираните положителни за COVID-19. С най-висока заболеваемост е община Девин – 219 на 100 хиляди Градът на минералната вода е дейна туристическа дестинация от началото на лятото. Без нови инфектирани са общините Баните и Борино. 

Настоящата обстановка е предвестител на нова вълна на разпространяване на SARS-CoV-2, предстояща през месец юли, разяснява доктор Кубатева. Тя предизвестява да се вземат навременни защитни ограничения, с които да се ограничи разпространяването на вируса. Сред посочените противоепидемични ограничения са отбягване на затворени пространства с доста хора, съблюдаване на отдалеченост, носене на защитни маски, изключително в лечебни заведения, транспортни средства и магазини, поддържане на добра персонална хигиена, постоянно проветряване на населяваните пространства. 

Имунизационният кабинет в РЗИ - Смолян продължава да работи с график от 14:00 до 17:00 часа в понеделник за деца (след авансово записване), а за възрастни – в сряда и петък от 15:00 до 17:00 часа. Ваксинации се правят и в мобилния имунизационен пункт на Българския Червен кръст, който ще работи през юли в делничните дни след 13:00 часа в Борино – понеделник, сряда и петък, а в Чепеларе - във вторник и четвъртък. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР