EPA-EFE > Александър ВучичПодобна бе и реакцията, когато непосредствено след това

...
EPA-EFE
> Александър ВучичПодобна бе и реакцията, когато непосредствено след това
Коментари Харесай

Никоя друга държава в Европа не имунизира с темповете на Сърбия

 EPA-EFE > Александър Вучич
Подобна бе и реакцията, когато директно по-късно Белград се извърши с потери с облика на китайския президент и с надписа " Благодаря, братко Си ".

Напоследък даже и най-отявлените съперници на сръбския президент споделят, че неговите старания за поддържане на положителни връзки с Пекин са се изплатили. Тъй като все още в Европа никоя друга страна не ваксинира с темповете, с които го прави Сърбия, написа Михаел Мартенс във " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ". Сърбия изпреварва даже Германия и Франция. 

Сърбия се снабдява с ваксини от разнообразни страни и производители

Както споделя пред изданието сръбският здравен министър Златибор Лончар, триумфите на Сърбия във имунизацията се дължат наред с друго на това, че за разлика от западните страни страната е положила старания да си обезпечи ваксини от всички производители. Именно заради това през днешния ден Сърбия разполага и с препарата на BioNTech и Pfizer, и с съветската ваксина " Спутник V ", и с китайската " Синофарм ". " За разлика от другите страни, в Сърбия жителите могат да изберат коя ваксина желаят ", изяснява още Лончар.

За да убеди колебаещите се във връзка с китайския препарат, министърът става първият, имунизирал се с него. Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич и вътрешният министър Александър Вулин на собствен ред дадоха образец, имунизирайки се с съветската ваксина.

Най-много сърби избират  " Спутник V "

Държавният секретар в здравното министерство Мирсад Джерлек изяснява, че съветският препарат е най-предпочитаният в Сърбия. До момента 40 % от искащите да се имунизират желаят да го създадат със " Спутник V ", последователите на BioNTech и Pfizer са единствено 28 %.

Но решаваща роля за водещата позиция на Сърбия във връзка с имунизирането има Китай, откъдето досега са доставени един милион дози " Синофарм ". При приемането на първата доставка президентът Вучич сподели: " Гордеем се с нашите положителни връзки с Китай ", както и че " минимум 100 дни "  са работили взаимно с китайската посланичка за обезпечаването на количествата.

От своя страна здравният министър декларира, че Сърбия счита да резервира досегашното движение на имунизациите: " Стратегията ни планува до лятото да реализираме групов имунитет ". Правителството в Сърбия разполага и с преимуществото да може да управлява огромна част от медиите в страната. И въпреки антиваксърите да не са изцяло изолирани, техните тези остават в периферията. 

Вучич употребява имунизациите и за външнополитически цели

Благодарение на получените обилни доставки, Сърбия си разрешава да организира и районна политика с имунизациите - на Северна Македония бяха продадени 8000 дози на BioNTech и Pfizer, а на следената от Сърбия северна част на Косово бе предоставена дребна пратка от 55 дози.

Нещо повече - Вучич разгласи, че стартира огромна имунизационна акция в тази част на Косово, която в началото ще обхване хората над 75 години, след което и всички останали. Неговите заявки провокираха съществени безредици в Косово - в случай, че по този начин той на процедура се намесва в суверенитета на една самостоятелна страна, приета от множеството европейски страни. И то в миг, в който разговорът сред Сърбия и Косово, в който Европейският съюз извършва ролята на медиатор, наподобява изцяло замразен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР