ЕПА/БГНЕС Чат бот във Viber за борба срещу домашното насилие в

...
ЕПА/БГНЕС
Чат бот във Viber за борба срещу домашното насилие в
Коментари Харесай

Столична община съвместно с Viber стартират програма срещу домашното насилие

 ЕПА/БГНЕС Чат бот във Viber за битка против домашното принуждение в България е създаден по план финансиран по програмата на Столична община " Социлни нововъведения “. Приложението е дело на Фондация “Бъдеще съвършено " и може да се откри под името “Силна ".

Програмата " Социални нововъведения " е основана по концепция на кмета на София и цели поддръжка на новаторски планове в обществената сфера. Тази година по нея са подкрепени 19 плана, един от които е " Силна ".

Абонатите на чат бота могат да се осведомят за своите права при положение, че пострадат от принуждение, какви са съответните стъпки за подаване на молба за отбрана и къде да потърсят незабавна здравна помощ на територията на Столична община.

“Силна " дава бърз достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове в България за всички нуждаещи се от незабавна протекция.

Чат ботът  може да бъде открит на адрес: https://chats.viber.com/silna или като се потърси “Силна " в търсачката на Viber за Android, iOS или десктоп.

“Силна " дава и просветителни материали за цикъла и формите на принуждение, каква отговорност носи причинителя и какви дейности би подхванала полицията, откакто бъде подаден сигнал за домашно принуждение.

Проблемът с домашното принуждение е изключително остър по време на пандемията от COVID-19. Сигналите за домашно принуждение са достигнали до 80 дневно в първите два месеца след въвеждането на противоепидемичните ограничения на 13 март 2020 година, по данни на Българския център за нестопанско право, показват от Фондация “Бъдеще съвършено ".

“Далеч не всички случаи на домашно принуждение се рапортуват на органите на реда или това се случва едвам когато има заплаха за здравето и живота на потърпевшите. Затова целим да помогнем на повече дами да защитят себе си преди да им се наложи да звънят на телефон 112. “Силна " образова дамите за техните права и им вдъхва кураж, че могат да трансформират живота си към по-добро. Някои от тях се тормозят да беседват със свои близки или да потърсят помощ по телефона. Тъй като ботът “Силна " е разполагаем непрекъснато във Viber, той съставлява един предпазлив канал за информация и връзка ", показва Андриан Георгиев, основател на фондация “Бъдеще съвършено ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР