ЕП подкрепи осигуряването на 3,8 млрд. евро за европейското здравеопазванеЕвропейският

...
ЕП подкрепи осигуряването на 3,8 млрд. евро за европейското здравеопазванеЕвропейският
Коментари Харесай

ЕП призова за фонд от 50 млрд. евро за последиците от епидемията от COVID-19

ЕП поддържа обезпечаването на 3,8 милиарда евро за европейското опазване на здравето

Европейският парламент одобри през днешния ден резолюция, в която прикани за отделяне на фонд от най-малко 50 милиарда евро за възобновяване в Европейски Съюз от последствията от епидемията от COVID-19. Документът бе признат с 395 гласа " за ", 171 " срещу " и 128 въздържали се.

Екологичен потенциал приветства икономическите ограничения, препоръчани от Европейската комисия. Европа се нуждае от огромни ограничения за възобновяване, които да бъдат финансирани от увеличение на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, посредством съществуващите фондове и финансови принадлежности на Европейски Съюз, както и посредством облигации, покрити от общия бюджет, се показва в резолюцията, предава Българска телеграфна агенция.

Евродепутатите приканват за непрекъсната Европейска презастрахователна скица и основаване на фонд на Европейски Съюз за взаимност с най-малко 50 милиарда евро, се отбелязва в известие на Екологичен потенциал. Този фонд би подкрепил финансовите старания в региона на опазването на здравето във всички страни от Европейски Съюз при днешната зараза, както и бъдещи вложения, тъй че здравните системи да станат по-устойчиви, като вниманието се насочи към най-нуждаещите се.

Съвместните европейски дейности са основни за битката с епидемията, декларира Екологичен потенциал. Необходимо е Европейски Съюз освен да излезе по-силен от тази рецесия, само че общите институции също да получат пълномощия да работят при трансгранични здравни закани. Това би им разрешило да съгласуват неотложно отговор на европейско ниво и да насочат нужните средства там, където са най-необходими, без значение дали става въпрос за материална помощ като маски за лице, апарати за обдишване и медикаменти, или за финансова помощ.

Екологичен потенциал поддържа увеличение на производството на Европейски Съюз на основни произведения като медикаменти, фармацевтични съставки, медицински произведения, съоръжение и материали, за по-добра подготовка в случаи на бъдещи сходни разтърсвания. Евродепутатите упорстват вътрешните границите на Европейски Съюз да останат отворени за придвижването на защитни средства, здравно съоръжение, храни и артикули от първа нужда. Единният пазар на Европейски Съюз е източникът на нашия общ прогрес и основен в отговора на епидемията, се показва в резолюцията.

Екологичен потенциал прикани за основаване на европейски механизъм за реагиране в региона на опазването на здравето, който да обезпечи по-добри ответни дейности при бъдеща здравна или санитарна рецесия. Общо съоръжение, материали и ресурси от медикаменти би трябвало да могат бързо да бъдат употребявани в отбрана на живота на жителите. Евродепутатите приканват за в допълнение финансиране от Европейски Съюз за ускорение на научните проучвания за намирането на ваксина против COVID-19.

Евродепутатите акцентират нуждата от координиран метод в Европейски Съюз, с цел да се избегне наново разпространение на заболяването. Те приканват страните от Европейски Съюз взаимно да разработят условия за анулация на карантината и другите изключителни ограничения. Те приканват Европейска комисия да изготви тактика в тази посока, която да планува широкомащабно проучване и снабдяване на персонални защитни средства за допустимо максимален брой жители.

Евродепутатите показват сериозна угриженост за подхванатите дейности от унгарското държавно управление за удължение на изключителното състояние в страната за неустановен период и за понижаване на контрола върху изключителното състояние от страна на националния парламент. Те акцентират, че решението на полското държавно управление да промени изборния закон е незаконосъобразно и произвеждането на президентските избори в разгара на епидемията е изцяло несъвместимо с европейските полезности.

Екологичен потенциал упорства Европейска комисия незабавно да оцени дали изключителните ограничения са в сходство с договорите на Европейски Съюз и да употребява всички благоприятни условия, в това число бюджетни, с цел да се оправи с това съществено и дълготрайно нарушаване. Съветът на Европейски Съюз би трябвало да включи назад в дневния си ред диспути по процедурите по член 7 против Полша и Унгария, упорстват евродепутатите.

В резолюцията се акцентира, че дезинформацията за COVID-19 е сериозен проблем за публичното здраве. Европейски Съюз би трябвало да сътвори европейски информативен източник, който да обезпечи на всички жители достъп до точна и тествана информация, се добавя в текста. Евродепутатите приканват сдруженията в региона на обществените медии да подхващат нужните ограничения за прекъсване на дезинформацията и словото на омразата, свързани с епидемията.

Европейският парламент утвърди през днешния ден обезпечаването на 3,8 милиарда евро за опазването на здравето в Европейски Съюз, като средствата ще се употребяват за покриване на увеличените потребности поради епидемията от Ковид-19.

Европейски Съюз ще може да купи с тези средства медицински материали като маски и апарати за обдишване, да транспорти здравно съоръжение и заболели, да финансира назначението на спомагателни здравни експерти, които да бъдат ситуирани в горещи точки. Държавите от Европейски Съюз ще получат помощ при построяването на полеви лечебни заведения, се отбелязва в известието на Екологичен потенциал.

По механизма за гражданска отбрана ще бъдат обезпечени 45 млн. евро за финансиране на полетите за връщане на европейски жители от чужбина; ще бъдат предоставени спомагателни средства за Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (3,6 млн. евро), както и 350 млн. евро в помощ на Гърция, която се бори с възходящ мигрантски напън. Сто милиона евро ще бъдат ориентирани в поддръжка на възобновяване на Албания след земетресението. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР