Енцелад - шестата по големина луна на Сатурн, постепенно си

...
Енцелад - шестата по големина луна на Сатурн, постепенно си
Коментари Харесай

Сатурновата луна Енцелад може да поддържа живот

Енцелад - шестата по величина луна на Сатурн , последователно си построява известност на най-обещаващия свят в Слънчевата система за търсене на извънземен живот . Поредното удостоверение е откриването на комплицирани органични молекули на сатурновия сателит, оповестяват Ройтерс и " Нюзуик ", базирайки се на обява в сп. " Нейчър ".

Под покритата с лед повърхнина на Енцелад в продължение на милиарди години е съществувал соленоводен океан в течно положение - повече от задоволително време за възникването на живот. На сатурновия сателит кипи дейна хидротермална активност. Предишни проучвания разкриват и съществуването на елементарни органични молекули, напомня " Нюзуик ".

Сега интернационален екип от учени под управлението на експерти от университета на Хайделберг, Германия, оповестява за съществуването на комплицирани органични молекули - изобретение, което прави още по-големи възможностите за съществуването на живот на Енцелад. В обява в сп. " Нейчър " учените разказват откриването на комплицирани и богати на въглерод макромолекули - градивните детайли на живота, в гейзерите, изхвърляни през пукнати в ледената повърхнина на сатурновата луна.

При предходните проучвания в гейзерите са разпознати единствено елементарни органични молекули с по няколко въглеродни атома. " За следващ път Енцелад ни изумява. С съществуването на комплицирани органични молекули, водещи началото си от океан в течно положение, този сателит е единственото небесно тяло с изключение на Земята, което по едно и също време дава отговор на всички базови условия за живот - подобен, какъвто го познаваме ", споделя Кристофър Глийн от изследователския екип.

" Това е първото сходно изобретение в извънземен воден свят ", добавя и Франк Постберг от университета на Хайделберг. " Поредното от дългата поредност открития, направени от " Касини ", което обрисува Енцелад като евентуално населен воден свят ", означават от Европейската галактическа организация. -->

Учените са създали откритието, употребявайки данни, събрани от сондата при прелитането й край Енцелад през октомври 2015 година " Касини ", взаимна задача на НАСА, Европейската галактическа организация и Италианската галактическа организация, завърши през 2017 година, напомня Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР