Енориашите масово напускат църквата, а той наказва свещеници, които не

...
Енориашите масово напускат църквата, а той наказва свещеници, които не
Коментари Харесай

Генерал Христос: Патриарх Кирил и руската църква

Е нориашите всеобщо напущат църквата, а той санкционира свещеници, които не харесват експанзията на Путин в Украйна: патриарх Кирил трансформира РПЦ в фракция, благославяща падащите върху украинците бомби. Това написа Иван Преображенский за .

На Рождество Христово - Руската православна черква (РПЦ) го отбелязва на 7 януари - патриарх Кирил наложи възбрана за служение на свещеника в известната московска черква " Света Троица ” Алексей Умински. През декември различен прочут московски свещеник Владимир Лапшин беше пенсиониран заради навършване на 75-годишна възраст. На мястото на Умински предстоятел на църквата стана скандалният милитарист Александър Ткачов. В първата си проповед на новото място той описа за " военачалник Христос ".

И последните известни съперници на войната, която Владимир Путин стартира против Украйна през февруари 2022 година, са изтласкани от Руската православна черква, пише Иван Преображенский.

Краят на възраждането на църквата

Отец Алексей (Умински) е един от последните свещеници, който е лице на РПЦ още от 1980-те години, когато в Съветския съюз се говореше за последователното възобновление на духовенството. Тогава свещениците се срещаха с вярващите " по домовете " и се създаваха първите огромни общности. Сред тях имаше и такива, които се образуваха към известни православни интелектуалци, измежду които, несъмнено, беше и отец Алексей Умински. Именно той през 1993 година стана предстоятел на църквата " Света Троица " в Москва, където сътвори невероятна атмосфера на християнска духовна независимост, на която и аз, до момента в който живеех в Москва, имах време да се насладя за малко, пише Преображенский.

Всичко, което той е приключил, просто не може да бъде разказано в един текст, а не е и нужно. Достатъчно е да се напомнят най-открояващите се негови дейности в последните и изключително мрачни за Русия години. Заедно с няколко други духовници той не се уплаши да пристигна и да поддържа политика Алексей Миняйло по време на правосъдния развой през 2019 година В продължение на доста години свещеникът и неговите енориаши оказват помощ на детския приют " Дом с фар " - освен финансово, само че и да вземем за пример като водят в своята черква на литургия деца със специфични потребности, на които в доста московски храмове не се позволяват до свещенодействие и причестяване, посочва Иван Преображенский.

Отец Алексей управлява мисионерска, просветителна и писателска активност. И най-после, предстоятелят на църквата " Света Троица " в Москва не одобри експанзията на Путин против Украйна и продължи да се моли за мир, когато множеството свещеници четяха всъщност провоенна молитва, особено измислена и наложена от патриарх Кирил на цялата Руска православна черква след нахлуването на Русия в Украйна. За това Умински, а също и неговото паство, бяха осъдени. Патриархът персонално подписал указа, а свещеникът бил свикан на църковен развой в катедралата " Христос Спасител ", който обаче не се състоял на 11 януари. Възраждането на християнството и църквата приключва с прям милитаризъм, за какъвто РПЦ не е мечтала даже по времето на Сталин, разяснява той.

Войнстваща и разпадаща се черква

За 20-те години, през които отец Алексей Умински беше предстоятел на църквата " Света Троица ”, Руската православна черква осезаемо се промени. Тя загуби и доверието на доста руснаци. Вместо починалия патриарх Алексий II, който предпочиташе да съблюдава отдалеченост от страната, неин глава стана Кирил, който бързо се трансформира в един от кремълските олигарси във връзка с своята изразителност, приходи и настъпателност, показва създателят.

Резултатите от тези промени са плачевни. След началото на пълномащабната съветска инвазия Украинската православна черква се отдели от РПЦ - тя не беше доста по-малочислена от съветската. Броят на хората, които посещават църквите по Коледа, даже съгласно формалните данни на съветското Министерство на вътрешните работи, е понижен с към 40% от 2022 година насам - от 2,4 млн. на 1,4 милиона души. 

Извън страната той е възприеман като елементарен съветски олигарх: в Чехия е глобен от началото на 2023 година, а в Европейския съюз към този момент е избавен от същото единствено с помощта на застъпничеството на различен другар на Путин - унгарския министър председател Виктор Орбан, показва той. 

Руската православна черква няма да се възроди

Милитаризацията на Руската православна черква и фактическото ѝ включване във войната на страната на съветската окупационна войска укрепват връзките на патриарх Кирил с Кремъл. Но самата РПЦ се трансформира в старозаветна фракция. Вместо християнски апели за състрадание и човещина, свещеници като отец Александър Ткачев, който наследи отец Алексей, в действителност пропагандират за човешки жертвоприношения и са подготвени да благославят ракети, падащи върху хората в Украйна, написа създателят на Дъждовни води.

Времето, когато църквата беше институцията, която се ползваше с най-голямо доверие измежду руснаците, отмина и тя от дълго време е изместена от армията и специфичните служби. Сега, даже и путинизмът да рухне и патриарх Кирил да бъде сменен от някой като отец Алексей, напълно не е несъмнено, че РПЦ ще успее да изпълзи от смъртоносната рецесия. Изглежда сме покрай това - без значение дали под натиска на Кремъл или по лична самодейност - патриарх Кирил да пристигна и да отслужи празничната литургия в камуфлажни одежди, коментира Иван Преображенский.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР