Енгин Ергуван, който застреля граничния полицай Петър Бъчваров през границата

...
Енгин Ергуван, който застреля граничния полицай Петър Бъчваров през границата
Коментари Харесай

Разказът на двамата братя, убили български полицай

Енгин Ергуван, който простреля граничния служител на реда Петър Бъчваров през границата с Турция е признал за стореното пред органите на реда в Одрин и е споделил, че се е уплашил и е стрелял от боязън.

Брат му Мустафа, който също е арестуван, споделя, че двамата отишли до граничната вадичка, с цел да търсят подведен добитък, минал границата от България, който да приберат за себе си.

Българска национална телевизия разполага със наличието на протоколите от разпитите на двамата братя.

" От колата слязоха двама униформени. Насочиха фенера към страната където се намирахме и единият от тях извика " go, go ". През това време чухме тон, който оръжието издава при изпразване и зареждане на пълнителя. Помислихме си, че ще стрелят по нас и се изплашихме.

Брат ми, без да ми споделя, каквото и да било, взе от земята пушката, която непрекъснато носи със себе си и стреля към мястото, където се намираха чиновниците. Много се уплаших. Легнах с лице към земята, запуших си ушите и треперейки споделих: батко, не го прави! ", споделя Мустафа пред съда.

В " Денят стартира с Георги Любенов " шефът на Националната следствена служлба изрично отхвърли изказванията на двамата подсъдими, че са работили под нерешителност.

Сарафов уточни, че в противен случай, двамата са влезнали на българска територия и са се пробвали да убият и военнослужещия от граничния патрул.

" Не са се стреснали. Понеже познавам в елементи доказателствата по делото от българска страна, мога да кажа, че са били извънредно арогантни, нагли и брутални. След убийството на служителя на реда са влезнали през дупката на българска територия и са се пробвали да убият военния от патрула.

И единствено изстрелите от негова страна са ги предиздвикали да се върнат назад в турска територия.
Изключително безочливо, брутално, надменно закононарушение. Така че не мисля, че ще получат леко наказване ", сподели Сарафов.
Вижте показанията от разпитите на двамата братя пред съда в Одрин, с които Българска национална телевизия разполага.

Показания от разпита на Енгин Ергуван:

" Приемам обвиняването в ликвидиране. Стрелях от боязън, тъй като служителят на реда светна с фенер. Видях го по какъв начин пада на земята след изстрела. Разбрах, че повода за това е осъщественото от мен. Страхувах се и стрелях, с цел да се защитя. Съжалявам за стореното. Брат ми Мустафа няма никаква виновност. По никакъв метод не ме е подбудил да го извърша. Всичко стана за момент. Невинен съм ".
Показания от разпита на Мустафа Ергуван:

" Аз и брат ми от дъги години сме пастири. Не съм задоволително просветен, с цел да кажа от какъв брой години тъкмо вършим това. Последно работих като овчар в село Хаджи данишмент. Собственикът на стадото ми дължеше 1500 лири, само че не ми заплати. Затова напуснах. От тогава за мен се грижи майка ми, която получава пенсия.

Брат ми също остана без работа през ноември. Не съумя да се разбере за заплащането, което би трябвало да получава. Така и двамата се оказахме безработни.

За да се разведрим, взехме решение да отидем до българската граница. Надявах се, че там можем да открием добитък на български животновъди, който е минал границата и да го приберем. Споделих това и с брат ми. В продължение не 2-3 дни обикаляхме в този регион. Наблюдавахме по какъв начин стадата с овце пасат от българската страна, само че нито едно живото не прекоси границата.

Когато взехме решение да отидем до самата гранична зона, взехме ловната пушка на брат ми, която той има от 5-6 години. Аз изрично не нося оръжие. Никога през живота си не съм употребен оръжие и не знам по какъв начин се употребява.

През деня бродихме из граничния регион, а през нощта палихме огън и спяхме, където намерим.

Произшествието се случи през третата ни нощ в региона. Решихме да пренощуваме доста покрай телената ограда на границата. В нощта, когато бяхме там, на първо време от отсрещната страна пристигна кола и мина край нас, без да стопира. Малко по-късно пристигна друга кола и спря тъкмо против оградата, при която се намирахме и ние. В самата ограда имаше разрез, задоволително огромен, с цел да може през нея да мине човек. Помислих си, че оградата е прорязана от бежанци.

От колата, която спря, слязоха двама униформени. Насочиха фенера към страната където се намирахме и единият от тях извика " go, go ". През това време чухме тон, който оръжието издава при изпразване и зареждане на пълнителя.

Помислихме си, че ще стрелят по нас и се изплашихме. Брат ми, без да ми споделя, каквото и да било, взе от земята пушката, която непрекъснато носи със себе си и стреля към мястото, където се намираха чиновниците.

Много се уплаших. Легнах с лице към земята, запуших си ушите и треперейки споделих: батко, не го прави! В това време започнаха да се чуват патрони и от отсрещната страна. Брат ми продължи да стреля към отсрещната страна. Не знам какъв брой патрони изстреля. Малко по-късно ми сподели да бягаме. Избягахме дружно. Докато бяхме в гората, нямахме желание да пресечем границата и да минем в България.

Никога не сме прекосявали от отсрещната страна. Не сме срещали бежанци в региона.
Никога до момента не съм се забърквал при положение, обвързван с бежанците и против бежанците.

Не знаех, че този регион попада в обсега на военна зона. Не знаех и че влизането е неразрешено. Не видях предупредителна табела. Не съм се забърквал в сходни произшествия. С брат ми не сме говорили за подобен процес на събитията.

И двамата братя не си помнят телефонните номера. Единият е с начално, другият - с главно обучение. По адресна регистрация към момента живеят в село Оглупаша, където беше и екипът на Българска национална телевизия.

Получават по 4000 и 4500 лири (около 400 и 450 лева.) като овчари. Не са осъждани до този миг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР