Енергийният сектор в Европа е изключително небалансиран заради това, че

...
Енергийният сектор в Европа е изключително небалансиран заради това, че
Коментари Харесай

Рекорди в цените на тока всяка зима прогнозира енергийният анализатор Васко Начев

Енергийният бранш в Европа е извънредно небалансиран поради това, че разчита прекомерно доста на ВЕИ мощности като слънчеви панели и ветрогенератори, а не има нужните балансиращи мощности . Това от своя страна е рецепта за цикличност в рецесиите по сходство на тази, която следим през актуалната зима.

Това сподели в изявление за News.bg енергийният специалист Васко Начев .

Има обаче и положителни вести - изцяло действителни са упованията за спад на цената на тока през идната година, най-малко краткотрайно, каквато.

" Дали тъкмо напролет или малко по-късно, сигурно цената на електрическата енергия в Европа ще спадне. Но този спад няма да е дълготраен , тъй като ВЕИ секторът е извънредно нестабилен - когато има доста вятър и слънце да вземем за пример можем да достигнем до негативни стойности, само че това не е трайно ", сподели Начев.
 От 1,5 до 2 милиарда лв. обезщетения за ток и газ дава страната
От 1,5 до 2 милиарда лв. обезщетения за ток и газ дава страната

Средствата ще се обезпечат от Фонда за сигурност на енергийната система

" Изграждането на балансиращи мощности не става от през днешния ден за на следващия ден, а лишава години. Т.е. идващите няколко години ще имаме сходни обстановки всяка зима ", предвижда той.

Решението в дълготраен проект, счита специалистът, не се крие обаче в градеж на грандомански планове като Водноелектрическа централа на река Дунав , каквито хрумвания се прокраднаха от представители на новата власт, или пък градеж на АЕЦ " Белене " . " Нужна е децентрализация преди всичко. Мегапроекти биха тласнали страната ни в тежка икономическа рецесия. Докато децентрализацията би спомогнала енергийната ни система да стане извънредно по-гъвкава. "

Начев не спести и рецензии във връзка с невижданото решение на Народното събрание от средата на декември за бита, като остави цените непроменени до края на март. " Срам за българския парламентаризъм . Този вид дейности в никакъв случай не значат нищо положително. Единствено задълбочаване на рецесията и лишаване на опцията за предприемане на дейности в позитивна посока. "
 Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на Народното събрание не става
Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на Народното събрание не става

Според него би трябвало да се работи, до момента в който има рискови цени

Припомняме, че ден откакто кабинетът " Петков " встъпи служба, Комисията за енергийно и водно контролирани излезе с предложенията си за повишение на цените на енергоресурсите от 1 януари следващата година, като съответно за тока плануваният скок бе 11,5%.

Подобен скок обаче е изцяло обоснован и даже оптимално ниският вероятен с оглед невиждано високите цени на свободния пазар, счита Васко Начев. " В интерес на истината КЕВР направи всичко допустимо, с цел да бъдат оптимално ниски покачвания. Ако трябваше те да се случат действително, процентите щяха да са доста по-високи. "
 Сериозен спад на цената на тока от пролетта
Сериозен спад на цената на тока от пролетта

След март успеваемостта на производството на електрическа енергия от слънце нараства значително
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР