Енергийният сектор наскоро преживя едни от най-наситените със събития и

...
Енергийният сектор наскоро преживя едни от най-наситените със събития и
Коментари Харесай

5 енергийни акции, които изглеждат привлекателна инвестиция за хедж фондовете

Енергийният бранш неотдавна претърпя едни от най-наситените със събития и нестабилни години. Въпреки това, от най-ниските равнища на пандемията до високите равнища на войната сред Русия и Украйна, едно нещо остава непрекъснато, а точно световният преход към възобновима сила заради климатичната рецесия.

Глобалните енергийни вложения са нарастнали до 2,8 трилиона $ през 2023 година и над 60% от тези вложения са направени към промишлеността за възобновима сила. Това слага прогресивен взор върху възобновимите енергийни източници, защото тези вложения са направени макар високите лихви по заеми. Ако Федералният запас реши да понижи лихвите по-рано, вложенията могат да се усилят доста.

Конвенционалната сила или изкопаемите горива бяха мощно наранени от геополитическото напрежение по света, в това число войната в Близкия изток, което слага секторните анализатори в сложна позиция. През 2022 година огромни петролни компании като Exxon Mobil Corporation, TotalEnergies и Chevron Corporation регистрираха рекордни облаги, които спаднаха доста през 2023 година

Скорошното показване на ETF-те и енергийните вероятности

От позиция на вложение в акциите на изкопаеми горива, те надминаха тези на възобновима сила с огромна разлика, откогато последните доближиха своя връх през 2021 година

Изкопаемите горива бяха очевидните спечелили през 2022 година Освен това, макар спадащите цени на петрола и пазарните спадове, фирмите ориентирани към изкопаеми горива останаха мощни спрямо фирмите за възобновима сила. Дори и при огромни суми вложения в промишлеността, високите лихвени проценти към момента са негативни за възобновимите енергийни източници през 2023 година

Индексният фонд iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) се намали с близо 21,5% през миналата година, а Invesco WilderHill Clean Energy ETF (PBW) сподели спад с над 22%. В съпоставяне с това Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) се намали едвам с с 4,15%.
 Какво да вършат с парите си? Голям проблем за световните енергийни търговци
Какво да вършат с парите си? Голям проблем за световните енергийни търговци

Те разполагат с милиарди долари, даже след изплащането на рекордни дивиденти

Съдейки по първите два месеца на 2024 година, промишлеността за изкопаеми горива отбелязва прогрес, до момента в който възобновимите енергийни източници са в низходяща посока. Към 13 март ICLN и PBW са намалели надлежно с 11% и 22,42% от началото на годината. От друга страна, XLE е нагоре със 7,29%.
 Снимка 557902
Източник:

Според краткосрочната енергийна вероятност (STEO) на Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати (EIA), оповестена през февруари, цените на суровия нефт може да покажат мощ през първата половина на 2024 година През януари цените на петрола Brent бяха приблизително 80 $ за барел и EIA чака тя да се увеличи до диапазона от средата на 80-те през идващите няколко месеца. EIA чака низходящ напън върху цените на петрола през второто тримесечие на годината заради увеличение на международните петролни ресурси.

Въпреки това, офанзивите в Червено море от йеменските хуси биха могли евентуално да покачат цените. Последната жертва на офанзивите беше английска благосъстоятелност на транспортен съд MV Rubymar, който превозваше торове, както беше обявено от BBC на 3 март. След унищожаването на кораба заместник-министърът на външните работи на Йемен разгласява в X (бивш Twitter), че те ще " не престават да потапят още английски кораби.

Цените на природния газ бе приблизително към $3,18 за милион английски топлинни единици (MMBtu) през януари и в един миг доближиха $13,20 за MMBtu заради упованията за мощно студено време. През февруари и март EIA предвижда цените на природния газ да бъдат приблизително към $2,40 MMBtu.

Въпреки че запасите от възобновима сила бяха понижени напоследък, EIA предвижда, че общото произвеждане на електрическа енергия посредством възобновими източници в Съединени американски щати ще се усили с 2 процентни пункта до 24% през 2024 година и по-късно до 26% през 2025 година Предстоящите политики на Фед също ще имат голямо влияние върху фирмите за възобновима сила.

В актуалната среда има избрани енергийни акции, които може да се преглеждат като свръхпродадени и евентуално да се търгуват на преференциални равнища, съгласно специалистите на финансовото издание Insider Monkey.

Нека да разгледаме най-свръхпродадените енергийни акции, които можете да закупите в този момент съгласно хедж фондовете, които включват EQT Corporation (NYSE:EQT), Petróleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE:PBR) и CONSOL Energy Inc. (NYSE:CEIX).

За тази публикация специалистите на финансовото издание употребяват инструмента за инспекция на акции FinViz, с цел да разпознават енергийни акции с 14-дневен показател на относителна мощ (RSI) по-малък от 40 към 13 март. Индексът на относителна мощ е механически знак, който наблюдава импулсните промени в цените на акциите. RSI над 70 допуска, че акцията е свръхкупена, а под 30 допуска, че акцията е подценена.

В допълнение към акциите с най-ниските 14-дневни RSI, са били подбрани и тези, които в най-голяма степен са били притежевани от хедж фондовете. Свръхпродадените енергийни акции са изброени във прогресивен ред на броя на хедж фондовете, които имат дялове в тях. Данните за хедж фондовете са взети от базата данни на Insider Monkey за 933 елитни хедж фонда към четвъртото тримесечие на 2023 година Топ 10 на консенсусните акции на хедж фондовете надминават показателя S&P 500 с повече от 140 процентни пункта през последните 10 години.

Ето кои са най-привлекателните 5 акции по тази методология:

5. Clean Energy Fuels Corp. (NASDAQ: CLNE)

14-дневен RSI: 29.58

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 19

Clean Energy Fuels Corp. (NASDAQ: CLNE) е компания за възобновима сила, която набира и доставя възобновим природен газ (RNG) и стандартен природен газ в разнообразни форми.

На 6 март Scotiabank намали целевата цена на акциите на Clean Energy Fuels Corp. (NASDAQ: CLNE) до $6 от $7 и резервира рейтинга за " наднормено тегло " на акциите. Това е една от най-свръхпродадените енергийни акции за закупуване в този момент и има 14-дневен RSI от 29,58 към 13 март.

През четвъртото тримесечие 19 хедж фонда държаха позиции в Clean Energy Fuels Corp. (NASDAQ: CLNE) и общите дялове възлизат на 47,809 милиона $. С позиция на стойност 10,25 милиона $ Arosa Capital Management на Тил Бехтолшаймер е най-видният акционер в компанията към 31 декември 2023 година

На 26 февруари Clean Energy Fuels Corp. (NASDAQ: CLNE) разгласи, че е разширила своята мрежа за зареждане с гориво, като е отворила две нови бензиностанции, предлагащи природен газ в региона на DFW.

4. Teekay Corporation (NYSE:TK)

14-дневен RSI: 39.97

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 19

Teekay Corporation (NYSE:TK) се занимава с даване на морски превоз и свързани услуги главно за недопечен нефт в интернационален мащаб. През четвъртото тримесечие Teekay Corporation (NYSE:TK) регистрира резултатите си от облагата за четвъртото тримесечие с облага на акция от $0,35 и доходи от $339,19 милиона.

Teekay Corporation (NYSE:TK) има 14-дневен RSI от 39,97 и съответствие PE за последните дванадесет месеца (TTM) от 4,81 към 13 март. Това е една от най-хубавите свръхпродадени енергийни акции за закупуване в този момент съгласно хедж фондовете.

През четвъртото тримесечие Teekay Corporation (NYSE:TK) беше част от портфейлите на 19 хедж фондd. Дяловете на фондовете възлизат на 77,504 милиона $. D E Shaw е най-големият акционер в компанията с позиция на стойност $8,476 милиона към 31 декември 2023 година
 Време ли е да се купуват енергийни акции?
Време ли е да се купуват енергийни акции?

Някои вложители се съмняват в дълготрайността на петролното рали

3. CONSOL Energy Inc. (NYSE: CEIX)

14-дневен RSI: 37.15

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 29

CONSOL Energy Inc. (NYSE: CEIX) е компания за топлинни въглища със седалище в Пенсилвания. Компанията разполага с над 620 милиона тона възстановими ресурси от въглища от три мини. CONSOL Energy Inc. има 14-дневен RSI от 37,15 към 13 март.

Greenlight Capital е най-големият акционер в CONSOL Energy Inc. през четвъртото тримесечие на 2023 година с 2,1 милиона акции на стойност 211,67 милиона $. Освен това 29 хедж фонда, проследявани от Insider Monkey, са имали дялове в компанията към 31 декември 2023 година, спрямо 25 през третото тримесечие.

2. Petroleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE:PBR)

14-дневен RSI: 32.01

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 36

Petróleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE:PBR) е бразилска държавна петролна и газова компания, която неотдавна беше изтласкана в територия на свръхпродаденост заради последното си погашение на дивиденти, по-малко от предстоящото.

Противоречието по отношение на дивидентите остава нерешено, защото основният изпълнителен шеф на компанията и назначеният от държавното управление ръб на шефовете са в борба по отношение на изплащането на дивиденти. По-рано през март бордът на шефовете отхвърли предлагането за погашение на специфични дивиденти на акционерите на Petroleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE: PBR), защото държавното управление желае парите да бъдат реинвестирани в компанията.

Разпродажбите след разногласието за дивидентите тласнаха Petróleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE:PBR) към 14-дневен RSI от 32,01 към 13 март, а акциите се търгуват при коефициент цена към облага на TTM от 3,57.

Към четвъртото тримесечие на 2023 година акциите на Petróleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE:PBR) се държат от 36 хедж фонда. GQG Partners на Раджив Джейн остава най-известният акционер в компанията с над 213 милиона акции на стойност 3,4 милиарда $.

1. EQT Corporation (NYSE:EQT)

14-дневен RSI: 35.24

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 40

EQT Corporation (NYSE:EQT) е американска енергийна компания, фокусирана главно върху природния газ. През четвъртото тримесечие на 2023 година акциите на компанията са били благосъстоятелност на 40 хедж фонда на обща стойност 1,06 милиарда $. Освен това компанията има 14-дневен RSI от 35,24 на 13 март. EQT Corporation заема първото място в нашия лист на свръхпродадени енергийни акции.

На 11 март EQT Corporation (NYSE:EQT) разгласи проекта си за назад изкупуване на Equitrans Midstream Corporation (NYSE:ETRN), компания, която отдели през 2018 година, в договорка за акции на стойност 5,5 милиарда $. Съобщението провокира дискусия измежду вложителите, което докара до огромни разпродажби. Главният изпълнителен шеф на компанията Тоби З. Райс обаче не е склонен с общото мнение и сподели, че това е " най-стратегическата и трансформираща договорка, която EQT в миналото е преследвала ".

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР