Енергийният регулатор официално обяви, че започва проверка на сключените сделки

...
Енергийният регулатор официално обяви, че започва проверка на сключените сделки
Коментари Харесай

КЕВР проверява газовите сделки

Енергийният регулатор публично разгласи, че стартира инспекция на подписаните покупко-продажби на " Газов хъб Балкан " сред 1 и 7 февруари, когато държавният снабдител " Булгаргаз " към този момент е имал ново управление. Ще бъде инспектирано дали има нарушаване на наредбите за възбрана за търговия с вътрешна информация и възбрана за манипулиране на пазара в регламента за бистрота на пазара за търговия на едро с сила REMIT, прецизираха от КЕВР.

Миналата седмица някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров оповести информация за подозрително скоростна договорка за продажба на 60 хиляди мегаватчаса природен газ от " Булгаргаз " на " Газов хъб Балкан ". След задълбочено изследване на всички изнесени обстоятелства и условия работната група следва да изготви отчет за резултатите от инспекцията, показва КЕВР.

Бившият началник на " Булгаргаз " Николай Павлов бе разпитван четири часа в Софийската градска прокуратура. " Отговорих на всички въпроси, безусловно нямам никакви терзания ", разгласи той след приключването на разпита и посочи, че е бил разпитван като очевидец.

Павлов отхвърли да каже какви въпроси са му задавали прокурорите, като се оправда с това, че е подписал декларация да не популяризира следствена загадка. Бившият началник на " Булгаргаз " обаче изясни, че разказвал за целия газов пазар. " Обясних по какъв начин действа газовият пазар. Това е ", сподели Павлов пред публицисти.

Както е известно, на 2 февруари вътрешният министър Бойко Рашков разгласи, че за газовата рецесия ще има упрекнати шефове в " Булгаргаз ". Поне едно високопоставено длъжностно лице в държавната компания " Булгаргаз " ще бъде привлечено към наказателна отговорност поради газовата рецесия, разгласи тогава Рашков. Той не заяви името на индивида, само че на въпрос дали това е някогашният шеф Николай Павлов министърът отговори: " Приближавате се до истината ".

Два дни след Рашков министър председателят Кирил Петков също заприказва за обвинявания и арести. " Всяка седмица групирам и ДАНС, и Бойко Рашков и им споделям: " Нямаме време. Трябва да действаме по този начин, че да имаме действителни арести. Хората желаят действителни арести. Хората са спрели да имат вяра на хрумвания и проекти. Работи се. Надявам се в скоро време да имаме съществени арести - и по линия на " Булгаргаз ", и по всевъзможни други линии ", съобщи Петков в предаването " ЕвроДикоф ".

" От доста години има по веригата лица, които директно или индиректно са забъркани с доставката на природен газ у нас, къде очевидно, къде прикрито. Новото лице, в тази ситуация министър председателят Петков с неговия екип, протяга ръка на " механизма Булгаргаз ". От тук идва този безумен писък, че видите ли, това е отвън разпоредбите, че надали не това е най-печелившата компания и с най-хубавия изпълнителен шеф и всичко е " най ", а се протяга ръка на него. Това е удивително ", разяснява енергийният специалист Васко Начев.

" Доста постоянно ни плашат с количества, че няма да доближи газ, само че това няма да се случи. Трябва да бъдем деликатни със заключенията кой какви нарушавания е направил ", прикани енергийнят специалист Богомил Манчев. Той уточни, че държавното управление не може да махне мораториума върху цените на тока. То се бори против триглава ламя и не е основало енергийната рецесия, счита Манчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР