Eнергийният план на Европейската комисия няма да реши проблемите с

...
Eнергийният план на Европейската комисия няма да реши проблемите с
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Няма да има общи доставки на газ, зимата ще бъде много скъпа и много студена

Eнергийният проект на Европейската комисия няма да реши проблемите с газа. Миналата година Европейски Съюз е внесъл от Русия 167 милиарда куб. метра, от които - 146 милиарда от тръбопроводи и 13 милиарда - полутечен газ. Дори да се откажем от тези 15% - към 40 милиарда, остават над 120 милиарда, които няма от кое място да бъдат взети ". Това съобщи някогашният енергиен министър Явор Куюмджиев пред Българска национална телевизия.

" Имаме " Северен поток ", имаме преносната мрежа през Украйна, имаме и " Турски поток ". Там не се понижава нищо, противоположното - усилва се потенциалът поради по-високите поръчки на Унгария. През украинската мрежа има два клона - Полша и Словакия. Полският клон е затворен поради глобите, словашкият работи на половина поради отхвърли на Украйна да употребява половината потенциал. "

По думите му европейците сами си предизвикват страдания с газа, а логиката да сменим главния си снабдител на запаси е лишена от смисъл.

" В днешно време " Булгаргаз " или който и да е различен регистриран търговец може да отиде при който и да е търговец и да си купи газ. Това се и случва - европейската взаимност докара до такава степен, че всеки хукна по света да се оправя самичък. В България с нашите 3.5 милиарда - милиард имаме от Азербайджан, другите два милиарда би трябвало да ги намерим отнякъде. Къде? Как ще се конкурираме с Германия, Италия

По думите му няма да има " общи доставки " на газ, защото свободният полутечен газ е доста стеснен. Катар като максимален експортьор има единствено 20 милиарда куб. метра свободно количество, посочи Куюмджиев.

" Няма по какъв начин да се подписа обща договорка. Кой е този, който ще достави 120 милиарда куб. метра, в случай че се откажем от съветския газ? Няма подобен производител в света? ", попита той.

Кюуюмджиев съобщи още, че в Азербайджан, Алжир, Катар и други огромни производители към този момент няма свободен газ, откакто редица международни водачи са се изредили да ги посетят.

" Ще изтъквам Милен Керемедчиев - до неотдавна си мислел, че тази зима ще бъде просто доста скъпа. Май стартира да наподобява, че ще бъде доста скъпа и доста студена. Ще плащаме доста при за съвсем никаква сила и отопление. "

" Трети месец се прави брутално престъпление - в средата на месеца цената на газа се дефинира със задната дата ".

По негови думи остраняването на ръководителя на КЕВР е поредност от неточности освен на ръководещите, само че и на тези преди тях.

" В предходния формат на КЕВР имаше зам.-председатели, които можеха да заместват ръководителя, в случай че той не може да извършва отговорностите си. Можеше да има в този момент зам.-председатели които да вземат законови решения, само че няма. Съществува вид да се назначи човек, който да е изпълняващ длъжността ръководител, само че това евентуално ще породи нападки и правосъдни разногласия ", сподели още Куюмджиев.

Според него " Булгаргаз " ще изиска по-висока цена на газа за август, само че не знае в какви граници
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР