Енергийният министър Теменужка Петкова За изграждане на специални конструкции за

...
Енергийният министър Теменужка Петкова За изграждане на специални конструкции за
Коментари Харесай

Близо четвърт милион заделен за навеси за беленските рактори


Енергийният министър Теменужка Петкова

За създаване на специфични структури за предпазване на нуклеарното съоръжение за АЕЦ " Белене " след цялостната му доставка в края на годината са планувани съвсем четвърт милион лв., излиза наяве от думите на енергийния министър Теменужка Петкова по време на съвещание на парламентарната отраслова комисия в четвъртък. Обществената поръчка с планирана стойност от 241 хиляди лева към този момент е оповестена и изпълнителят би трябвало да построи оборудванията, които предходната седмица бяха разказани от изпълнителния шеф на " Националната електрическа компания " (НЕК) Петър Илиев като навеси от оранжериен вид.

До построяването на тези структури ще се създадат краткотрайни навеси. Постоянните структури ще се построят откакто дойде и останалата половина от нуклеарното съоръжение, изясни преди дни Илиев.

Тогава той удостовери информация от някогашния енергиен министър на Българска социалистическа партия Румен Овчаров за нарушена опаковка на оборудването, само че сподели те това не е проблем и ще бъде направена претенция на руснаците за това.

Петкова в този момент увери, че доставеният един реактор се съхранява съгласно инструкциите на производителя му – Ижорските фабрики.

Оборудването за АЕЦ " Белене " се съхранява съгласно предписаните указания от производителите и площадката била авансово тествана от руснаците дали отговоря на условията, изясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя още веднъж описа, че част от оборудването се съхранява в закрити пространства, а друга част – под заслон. Тя също сподели, че част от оборудването при превозването е пристигнало с нарушена опаковка и към този момент е преопаковано съгласно предписанията на заводите производители.

Пекова повтории, че цялото съоръжение ще бъде съхранявано най-малко 5 години, поради което и се постанова построяването на специфичните структури.

Министър Петкова увери представителите на енергийната комисия, че оборудването за АЕЦ " Белене " ще бъде съхранено с грижата на добър собственик. Тя заяви още, че по-рано денем, по условие на НЕК, Агенцията за нуклеарно контролиране е почнала инспекция по какъв начин се съхраняват реакторите.

Енергийният министър сподели, че Министерството на енергетиката ще осведоми за резултатите от тази инспекция, с цел да бъде несъмнено българското общество по какъв начин се съхранява това съоръжение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР