Енергийният министър Теменужка Петкова направи на място проверка на доставеното

...
Енергийният министър Теменужка Петкова направи на място проверка на доставеното
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Оборудването на АЕЦ Белене се съхранява правилно

Енергийният министър Теменужка Петкова направи на място инспекция на доставеното от Русия съоръжение за плана за атомна централа в Белене и увери, че то се съхранява вярно.

"Към момента половината съоръжение за плана АЕЦ "Белене " е доставено и то се съхранява при съблюдаване на всички условия на съветските производители ", сподели Петкова, представена от пресцентъра на ведомството си. При обиколката на площадката за предпазване на оборудването тя беше придружавана от изпълнителните шефове на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов и на Национална електрическа компания (НЕК) Петър Илиев.

Повод за инспекцията беше изказване на някогашния енергиен министър от кабинета "Станишев " Румен Овчаров през седмицата, съгласно което доставеното съоръжение е оставено под намерено небе и това може да докара до съществени вреди.

Шефът на НЕК отхвърли и изясни, че шумът към доставените елементи се вдигнал поради скъсани омаслени хартии на две шахти. Пред Би Ти Ви той изясни, че фините елементи са в сандъци и на закрито, а по предписание на премиера Бойко Борисов, оборудването, което се съхранява на открито, е покрито с найлони. Днес, в изявление за същата телевизия, Овчаров дефинира като неуместни тези изказвания.

Провокираната от размяната на реплики инспекция на министър Теменужка Петкова е открила, че се съблюдават всички разпореждания, според техническите паспорти на детайлите от оборудването. "Всяка част е

ситуирана тъкмо там, където са решили производителите. Лично министър- ръководителят Бойко Борисов се ангажира с проблема по предпазване на оборудването ", сподели министър Петкова.

Според съглашението сред НЕК и съветската "Атомстройекспорт " останалата част от оборудването, предопределено за АЕЦ "Белене " да бъде доставено в България до края на годината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР