Енергийният министър Теменужка Петкова докладва пред енергийната комисия в парламента

...
Енергийният министър Теменужка Петкова докладва пред енергийната комисия в парламента
Коментари Харесай

Ако не задвижим „Белене“, НЕК фалира, предупреди Петкова

Енергийният министър Теменужка Петкова рапортува пред енергийната комисия в Народното събрание за АЕЦ " Белене ". България ще има потребност от сходна базова мощ, изясни тя.

Затова трябвало да оползотворим постигнатото досега. Освен това с централа сме щели да подсигуряваме енергийната си сигурност. Трябвало да използваме опцията.

Ако планът за АЕЦ " Белене " не се задвижи и не се направи нищо с оборудването за централата, съществувал и риск за декапитализация на НЕК, предварително изискуеми заеми и доста тежки последствия за цялата енергетика, предизвести енергийният министър.

Според Петкова мъчно щяла да се осъществя възможната продажба на реакторите. Освен това вероятната продажна цена щяла да е доста по-ниска от изхарченото досега. Затова вид е реализацията на АЕЦ " Белене ".

Нито Националната енергийна компания (НЕК), нито Българският енергиен холдинг (БЕХ) могат да осъществят плана, разясни тя. Новата централа би коствала близо 10 милиарда евро, по тази причина ни би трябвало и стратегически вложител. Така щял да влезе в стопанската система пресен паричен запас.

Щял да се даде подтик на стопанската система ни. Министърът уточни още един път, че изискването ни за възобновяване на плана АЕЦ " Белене " бил без държавна гаранция и без дълготрайни контракти. Това бил и най-реалистичният вид за градежа на централа. За образец се гледа построяването на унгарска централа с целеви заем от Русия.

Кредитът се погасявал след построяването и заработване на централата. Негатив било, че страната се ангажира с плана и увеличавала дълга, което било нежелано от страната, изясни Петкова.

Вариант било и оборудването да се осъществя на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Там обаче нямало лицензирана площадка, няма Оценка на въздействието върху околната среда и инфраструктура, разясни тя.

Кабинетът желал реализация на плана на пазарен принцип. Официален интерес имало от Китай и от " Арева " (новото име на компанията е " Орано " - б.р.), стана ясно още от думите на Теменужка Петкова.

Българската страна сама не може да се оправи с един подобен план, сподели Петкова.

От Българска социалистическа партия предвидиха, че вложител за централата щяло да има, тъй като никой не бил малоумен да се откаже от златна кокошка, която щяла да работи 100 години. Червените не желаят вложител, а централата да е държавна и да остане " златната кокошка за българската енергетика ".

Валентин Николов от ГЕРБ се разгласи за развиване на нуклеарната енергетика.

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ " Белене " бе въведен от Народното събрание през 2012 година с болшинството на ГЕРБ. Преди дни обаче персонално министър председателят Бойко Борисов се изрече в посока той да отпадне, а и министър Теменужка Петкова стартира плана в границите на присъединяване си в интернационалния конгрес " Атомекспо ".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ " Белене " и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на плана.

Припомняме, тематиката за плана АЕЦ " Белене " стана още веднъж настояща, откакто от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ отчет за правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на годината, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

На 16 ноември 2017 година се състоя и представянето на резюмето от отчета на Българска академия на науките в наличието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това обобщение дава вид за реализация на АЕЦ " Белене ", само че при изискване, че бъдат реализирани параметрите на финансовите разбори. От Българска академия на науките изрично опазиха отчета си и 90-те разновидността, които той дава.

Въпреки че в общественото пространство продължава да се приказва на първо място за или срещу плана " Белене ", акцент в активността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е казусът с оборудването на нуклеарната централата, което е направено от Русия по контракт и на което Българската страна е действителен притежател.

Според Теменужка Петкова не се изключва опцията и Русия да бъде привлечена за вложител в централата, чието строителство беше замразено през 2013 година Конкретни договаряния по този въпрос не са водени. През октомври предходната година министър председателят Бойко Борисов се срещна с представители на съветската държавна компания " Росатом ".

След това обаче министър председателят Борисов излезе с още една авангардна концепция планът " Белене " да стане общобалкански план, който да се реализира с европейско финансиране. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР