Енергийният министър Росен Христов смята, че се развенчава политическата атака

...
Енергийният министър Росен Христов смята, че се развенчава политическата атака
Коментари Харесай

Министър Христов: Развенча се атаката, че договорът ни с „Боташ“ е за доставка на руски газ

Енергийният министър Росен Христов счита, че се развенчава политическата офанзива от предходната година, че ще употребяват съглашението с „ Боташ “ за доставка на съветски природен газ . Днес той и изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД Деница Златева посетиха терминала за полутечен природен газ край турския град Текирдаг, където дойде първият танкер , според подписаното съглашение сред „ Булгаргаз “ ЕАД и турската компания за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка. Доставеният с него газ е от американската компания „ Шиниър “, която през есента на 2022 година завоюва търга на „ Булгаргаз “ за обезпечаване на нужните количества за 2023 година Едно от изискванията за присъединяване в търга тогава беше източниците на доставка да бъдат от страни без наложени наказания или други търговски ограничавания.

Споразумението сред „ Булгаргаз “ и „ Боташ “, подписано на 3 януари 2023 година след диалози сред президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган , е със период 13 години . Чрез него българският публичен снабдител получава достъп до 5 терминала за полутечен природен газ и газопреносната мрежа на Турция , което обезпечава опция за трансфер на 1.5 милиарда куб. м. газ годишно към нашата страна.

„ Споразумението разрешава потреблението на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, предпазване и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е основно за енергийната ни сигурност “, акцентира министърът.

Той изрази увереността си, че с помощта на подписания контракт с „ Боташ “, България ще може да си обезпечава над 10 танкера полутечен природен газ годишно .

„ Можем да използваме цялата налична инфраструктура. Ние би трябвало да доставим газа до турските териториални води, а по-късно те имат уговорката да го разтоварят там, където е най-ефективно сега. Това обезпечава еластичност за нашата страна, а е преференциално и за турската, която по този метод усъвършенства потреблението на своята инфраструктура “, акцентира още Христов.

Според него триумфът на подписаното съглашение в немалка степен се дължи на намирането на точната формула , защитаваща ползите и на двете страни.

По думите на енергийния министър тясното съдействие сред България и Турция в газовата област ще продължи да се развива.

„ На 25 и 26 април в София следва сключване на съглашение за разширение на газовата инфраструктура сред няколко страни – България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този метод газ от Азербайджан ще може да бъде доставян през България за Централна Европа “, разясни енергийният министър.

„ Стратегическото ни партньорство с „ Боташ “ е основно за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските консуматори на конкурентни цени “, акцентира Златева. Резултатът от тези старания е забележим в намаляването с повече от 60% на цената на горивото за месеците май и юни по отношение на началото на годината и устойчивия темперамент на тази наклонност.

„ Успяхме да подсигуряваме цялото ползване на страната в една доста несигурна обстановка “, заключи Златева.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР