Енергийният гигант Shell планира да инвестира общо €7 милиарда в

...
Енергийният гигант Shell планира да инвестира общо €7 милиарда в
Коментари Харесай

Shell иска да инвестира €7 милиарда в Албания

Енергийният колос Shell възнамерява да влага общо €7 милиарда в инфраструктура за рандеман и преправка на нефт в региона на Шпираг в Албания. Това разгласи министър-председателят на страната Еди Рама, представен от SeeNews.

Говорейки на конференция, Рама съобщи, че прелиминарен разбор е посочил, че нефтът, открит в региона на Шпираг, е с доста високо качество.

Ако се потвърдят опциите за рандеман, това може да промени енергийната карта най-малкото на Западните Балкани. Според разнообразни данни Албания има потвърдени нефтени запаси от сред 120 и 165 милиона барела и към 6 милиарда кубически метра природен газ.
 Откриха огромно находище на петрол и газ в Албания
Откриха огромно находище на петрол и газ в Албания

Новото находище се изследва от Shell, Тирана готви Суверенен фонд за него

Това слага страната в международния Топ 60. Най-голямото създадено петролно находище е " Патос-Маринца ", което е и измежду най-крупните в континентална Европа.

Албания най-вече изнася недопечен нефт и внася горива - на нейна територия има две по-големи остарели рафинерии и една по-нова с дребен потенциал.
 Снимка 526255
Източник:

Инвестицията

Инвестицията на Shell ще включва построяването на инфраструктура за предпазване и делене на добитите от находището газ, петрол и сяра. По думите на премиера Рама, повече детайлности ще бъдат дадени едвам след приемане на резултатите от тестванията за непоклатимост на подземното налягане.

Финалните проби ще стартират през октомври и ще продължат още три месеца. Според Shell съществуването на петрол в региона на Шпираг е доказано през 2013 година от сондажа Shpirag-2, който показва съществуването на колона от лек петрол от минимум 800 m в резервоара.

Shell Upstream Albania, който ще дава отговор за инвестицията, е дъщерно сдружение на основаната в Обединеното кралство Royal Dutch Shell.

До края на годината ще е подготвена окончателната оценка за точния мащаб на находището, от която зависи дали то ще бъде създадено. Според Рама то има капацитета да донесе " исторически скок в икономическия живот на Албания ".
 £30 000 на минута: Билбордът, който притегли погледите върху облагите на Shell
£30 000 на минута: Билбордът, който притегли погледите върху облагите на Shell

Гигантски подправен рекламен билборд беше повдигнат от протестиращи от Greenpeace UK пред централата на Shell
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР