Енергийните министри на България, Гърция и Румъния подписаха тристранна Декларация

...
Енергийните министри на България, Гърция и Румъния подписаха тристранна Декларация
Коментари Харесай

България, Гърция и Румъния подписаха Декларация за развитие на съвместни ВЕИ проекти в Югоизточна Европа

Енергийните министри на България, Гърция и Румъния подписаха тристранна Декларация за желание за развиване на серия от начинания, които да се трансфорат в гръбнак в региона на възобновимата сила в района. Това стана на среща в Атина на 19.01.24 година Трите страни се ангажират да си сътрудничат в подготовката на взаимни трансгранични планове в региона на офшорната вятърна сила, водород от възобновими енергийни източници и инфраструктурата за зареждане на електрически транспортни средства.

Документът планува България, Гърция и Румъния да поддържат и насърчат обща самодейност за изследване и развиване на устойчивото потребление на офшорния вятърен капацитет в Черно и Егейско море. Трите страни ще аплайват взаимно за трансграничен статут на ВЕИ в границите на настоящата покана по Механизма за свързване на Европа. Обмисля се и съдействие по взаимен план по поканата за трансгранични начинания за възобновима сила.

Разработването, взаимно с Румъния, на първични изследвания в акваторията на Черно море за установяване на съответни параметри за създаване на зони за офшорна сила, е един от водещите цели в управническата стратегия на българското държавно управление в тази сфера. Включването в самодейността и на Гърция и разширението към акваторията на Егейско море ще разреши да се картографира офшорният вятърен капацитет в Югоизточна Европа и да се сложи основа за създаването на хармонизирана регулаторна рамка.

Декларацията, подписана от министрите на трите страни, планува и основаването на районен клъстер за водород от възобновими енергийни източници с присъединяване на държавните управления, операторите на преносни системи и промишлеността. Ще се търси както приемането на трансграничен статут в границите на настоящата покана по Механизма за свързване на Европа, по този начин и опция за взаимен план сред трите страни. Регионалният клъстер ще създаде трансгранични планове за стимулиране на възобновимата сила, в това число вятърна и слънчева, консолидираното й в система за произвеждане на нискоемисионен и възобновим водород за енергийния, индустриалния и транспортния браншове, както и развиването на специфична атомна инфраструктура.

Друга значима точка в декларацията включва създаването на трансгранична инфраструктура за зареждане на електрически транспортни средства.

Декларацията планува страните да могат да разширят съдействието и в други области по взаимно единодушие, както и да засилят разговора и съдействието между тях.

Разработването на планове от районен и общностен интерес е ориентирано към постигането на обективен преход към декарбонизирана и неутрална във връзка с климата стопанска система.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР