Енергийни експерти застъпиха съвсем различни позиции относно оскъпяването на електроенергията,

...
Енергийни експерти застъпиха съвсем различни позиции относно оскъпяването на електроенергията,
Коментари Харесай

Енергийни експерти влязоха в спор коя енергия е по-евтина - от тецовете или фотосоларната

Енергийни специалисти застъпиха напълно разнообразни позиции по отношение на оскъпяването на електрическата енергия, откакто бъдат изведени от употреба въглищните централи в България. „ Мощностите няма да бъдат спрени незабавно, т.е. ще можем отново да разчитаме на тях “, съобщи в ефира на Euronews Bulgaria Ремина Алексиева, анализатор от Центъра за проучване на демокрацията. Според нея преходът към така наречен „ зелена сила “ не би трябвало да бъде пренебрегнат и „ да се заравяме в носталгията по предишното, а по-скоро да мислим за систематична политика “ в енергийния бранш.

„ Фотосоларната сила не е по-евтина. Необходими са още средства, с цел да се интегрира тази нископотенциална сила... Това са доста средства – за слънчевите панели, за акумулиращите системи, които са с успеваемост 25 година, по тази причина не е по-евтино, по-скоро е артикул на някакви научни проучвания “, разяснява от своя страна проф. Иван Марков, някогашен началник на „ Марици Изток “.
Той даде и образци за нездравословните излъчвания, които отиват във въздуха от тецовете. „ През 1990 година България емитира малко под 105 млн. тона въглероден диоксид, излъчванията в този момент са от порядъка на 42 млн. тона, което е повече от 55 % по-малко, като страна сме правилни по отношение на зеления пакт “, уточни Марков.

Според Ремина Алексиева обаче „ в случай че поетапно изведем въглищните централи без да навредим по някакъв метод на производството на електрическата енергия “, ще е най-хубавото, което можем да създадем за енергийния бранш.

Според проф. Марков силата от въглищните централи е „ стопански ефикасна “. „ Кое би я направило толкоз скъпа електрическата енергия, в случай че няма административен рекет, посредством въглищните централи се източват доста средства за така наречен излъчвания “, счита той.

Цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР