Енергийната система се променя и в бъдеще все по-често електроенергията

...
Енергийната система се променя и в бъдеще все по-често електроенергията
Коментари Харесай

Министър Николов: В бъдеще електроенергията все по-често ще се произвежда там, където се консумира

Енергийната система се трансформира и в бъдеще все по-често електрическата енергия ще се създава там, където се употребява.

Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов по време на XIII Зелен конгрес – промяна от хората за хората, проведен от списание „ Мениджър “. Министър Николов обърна внимание върху сериозността на казуса със загубите по мрежата, който би се решил, в случай че мястото на произвеждане е близо до мястото на ползване на електрическата енергия. В България сега загубите са към 8%, които, в случай че бъдат спестени, това е сравнимо с производството на още един нуклеарен блок, уточни енергийният министър.

Затова сега Министерството на енергетиката работи интензивно за насърчаването на планове за лично произвеждане за бизнеса и семействата. Широки благоприятни условия за това предлага Планът за възобновяване и резистентност, само че към момента съществуват редица проблеми пред реализацията на сходни планове, счита министър Николов. На първо място, неналичието на задоволително изясненост и осведоменост е сериозна пречка; схващането, че тези планове са сложни за финансиране, също слага психически бариери. Затова министерството работи върху опциите за привличане на банки и други финансови институции за реализация на такива планове. Нарушените вериги за доставки поради войната в Украйна също е проблем, добави министър Николов. По неговите думи България разполага с отлични естествени условия за децентрализирано произвеждане на сила от ВЕИ – слънчевата радиация в страната е една от най-ефективните в Европа; хидроенергийният капацитет е значим от позиция на опциите за балансиране. Това е значим фактор за опазване ролята на страната като балансьор на електроенергийната система в целия район, уточни министър Николов. В бъдеще казусът с балансирането при децентрализирано произвеждане на електрическа енергия, тъй че профилът да подхожда оптимално на профила на съответния потребител, ще се взема решение с нови софтуерни решения – водород, смарт системи и други, уточни енергийният министър.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР