Енергийната комисията отхвърли ветото на президента с 11 гласа за

...
Енергийната комисията отхвърли ветото на президента с 11 гласа за
Коментари Харесай

Енергийната комисия преодоля ветото на Радев върху енергийния закон

Енергийната комисията отхвърли ветото на президента с 11 гласа „ за ” и 3 гласа „ срещу ”. В закона в записано, че битовите консуматори ще излязат на свободния пазар за електрическа енергия през 2026 година

Заседанието продължава с проблема с „ Лукойл “ и това дали рафинерията ще внесе обещаните налози, с цел да стартират и обезщетенията от 73 стотинки.

„ Ако отхвърлим ветото на президента в петък, „ Лукойл “ би трябвало да стартира да прави от вторник заплащания по 3 милиона лв. дневно. Те да се връщат на хората под формата на отплата от 73 стотинки отстъпка. Вчера икономическият министър се е изцепил, че можем да ги глобим единствено с 10 000 лв.. Явно не е чел задоволително добре закона. Тази вноска умиране има, само че отърване – няма “, съобщи депутатът от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев.  

„ Лукойл “ би трябвало да заплати всичко, което дължи на българския бюджет “, разяснява депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Според него би трябвало да се огледа обратно и да се види дали рафинерията се е облагодетелствала и е плащала по-малко налози на българския бюджет.

В комисията Радослав Рибарски от ПП-ДБ прикани ветото да се прегледа в пленарна зала откакто минат локалните избори. „ Това е забележителна промяна. Очаква се цените да тръгнат надолу. Дълго време се отсрочва законът, би трябвало да бъде признат час по-скоро ”, сподели Рибарски.

Павела Митова от Има Такъв Народ акцентира, че цялостната политика за либерализация на пазара опонира на обществено - икономическата логичност и отбрана на жителите. „ С анулацията на битие на публичния снабдител ще се основат съществени проблеми и всички ние ще бъдем енергийно небогати. Асен Василев ще има много съществени проблеми да изплати обезщетенията заради простата причина, че не може да си събере ДДС-то ”, съобщи Митова.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР