Енергийната комисия одобри споразумението за централите. Това стана за по-малко

...
Енергийната комисия одобри споразумението за централите. Това стана за по-малко
Коментари Харесай

Енергийната комисия одобри споразумението за централите

Енергийната комисия утвърди съглашението за централите. Това стана за по-малко от час.

Гласуването бе единомислещо и депутатите поддържаха постигнатото нощес съглашение сред държавното управление, парламентарните групи и синдикатите в енергетиката.

Според текста Народното събрание утвърждава снощното съглашение, като преповтаря седемте му точки. Решението ще се одобри и от пленарната зала на изключителното съвещание от 12 часа през днешния ден.

От “Възраждане ” и от Българска социалистическа партия направиха опит да трансформират текстовете на седемте точки. Председателят на комисията Делян Добрев сподели, че в случай че стартират да редактират нещо, което към този момент е подписано от синдикатите, това значи договарянията да почнат през цялото време.

Искра Михайлова от “Възраждане ” сподели, че съглашението не е подписано към момента от синдиката на работещите в Мини Марица-изток. Тя добави, че не всичко от съглашението сред държавното управление и синдикатите се схваща от всички.

Снощи беше реализирано съглашение със седем точки

1. Продължаване на процедурата за въвеждане на потенциал и обезпечаване на работата на индустриални мощности. Те би трябвало да подсигуряват националната енергийна сигурност за реализиране на равномерен преход. Срок до 31 декември.

2. Министерският съвет да извърши решенията на Народното събрание. С тях не се позволява ограничение на централите в структурата на Българския енергиен холдинг, както и на други мощности, които работят напълно на пазарен принцип. Срок до 30 ноември.

3. Изработване на енергийна тактика на България до 2050 година с присъединяване на обществените сътрудници. Срок до 30 ноември.

4. Прозрачност на процедурите по капиталовите планове по териториалните проекти. Както и включване в тях на планове на централите, мините и общините в засегнатите райони. Срок до 31 декември.

5. Отпадане от териториалните проекти на плана за основаване на държавно дружество за създаване на стопански зони върху терените на мините. Срок до 31 октомври.

6. Проучване на опцията за хващане, преправка или предпазване на въглеродните излъчвания от Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2 ”. Срок до 31 март 2024 година

7. Социалните сътрудници не престават договарянията по плана за съглашение от 19 септември 2023 година.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР