Енергийната инфлация се очаква да падне чак догодина, като връхната

...
Енергийната инфлация се очаква да падне чак догодина, като връхната
Коментари Харесай

Енергийната инфлация се очаква да падне чак догодина

Енергийната инфлация се чака да падне чак следващата година, като връхната й точка се чака към края на 2022 година Това написа в разбор на Европейската централна банка (ЕЦБ), представен от " Монитор ". Цените на енергийните първични материали са се нараснали сензитивно от най-ниското ниво, достигнато по време на пандемията, което се дължи на факторите на търсене и предложение. Икономическото възобновяване в международен мащаб докара до увеличение на търсенето на нефт и газ.

Търсенето на газ се ускори в допълнение поради студеното време предходната зима и слабите ветрове през лятото, което докара до спад в производството на вятърна сила и заменяне с газ. В същото време намаляването на предлагането от страна на ОПЕК+ и бавното повишаване на добива на шисти в Съединени американски щати поддържаха цените на петрола, до момента в който на европейските газови пазари доставките от Норвегия и Русия бяха на ниски равнища.

Цените на едро на електрическата енергия в Европейски Съюз набъбнаха основно заради по-високите цени на газа, защото цените на електрическата енергия се основават на краткосрочните пределни разноски на електроцентралите. Роля изиграха и по-високите цени на квотите по схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания (СТЕ).

Допусканията, залегнали в основата на базисната прогноза за енергийния съставен елемент на хармонизираните показатели на потребителските цени (ХИПЦ), които се основават на цените на фючърсите, плануват спад на цените на енергийните първични материали през 2022 година Докато при предишни прогнози техническите допускания се основаваха основно на криви на цените на петролните фючърси, в прогнозите от декември 2021 година те бяха допълнени с фючърси на цените на газа и електрическата енергия, като се има поради следеното спиране на връзката сред договорите за газ и цените на петрола. Към момента кривата на петролните фючърси е низходяща.

Това постоянно е резултат от стягане на пазара на нефт, защото петролът предлага " комфортна рентабилност ", която улавя изгодите от поддържането на ресурси. Но низходящият тренд може да отразява и упованията на пазара, че търсенето и предлагането на нефт могат да реализират баланс до началото на 2022 година, като по-късно предлагането ще изпревари търсенето, както планува понастоящем Международната организация по енергетика.

Въз основа на цените на фючърсите на пазарите на едро цените на газа и електрическата енергия също се чака да спаднат след тази зима, защото потреблението на газ зависи от нуждата от отопление.

През ноември 2021 година енергийната инфлация в ХИПЦ доближи годишен ритъм от 27,4%, като през последните месеци се усили приносът на цените на природния газ и електрическата енергия. В исторически проект максимален принос за енергийната инфлация в ХИПЦ имат цените на транспортните горива. Въпреки че към момента е преобладаващият фактор, относителната роля на цените на горивата за енергийния съставен елемент на ХИПЦ инфлацията в последно време леко понижа.

По-конкретно цените на горивата способстваха с 14,1 процентни пункта за годишния ритъм на изменение на цените на енергоносителите през октомври, до момента в който цените на електрическата енергия и природния газ дружно способстваха с 9,3 процентни пункта, достигайки невиждано високи стойности. Динамиката на цените на газа и електрическата енергия обаче е доста разнородна в страните от еврозоната. Това се дължи на разликите в отразяването на цените на едро, който зависи от състава на цените, механизма за ценообразуване и енергийния микс, употребен за производството на електрическа енергия. Освен това разнообразни страни от еврозоната са въвели или възнамеряват да вкарат краткотрайни фискални ограничения за намаляване на въздействието на възходящите цени на енергоносителите върху потребителите. Докато в някои страни тези ограничения оказват директно влияние върху потребителските цени (например посредством по-ниски косвени данъци), други са под формата на прехвърляния (например за семейства с ниски доходи) и затова нямат директно влияние.

Прогнозите от декември 2021 година сочат, че междинната инфлация на енергоносителите ще остане висока през 2022 година, поддържайки общата инфлация относително нараснала, само че би трябвало да спадне през 2023 година и 2024 година Очаква се инфлацията на енергоносителите да доближи връхната си точка към края на 2022 година В допълнение към високите цени на горивата това високо ниво се чака да бъде подкрепено от цените на газа и електрическата енергия, което отразява, наред с другото, забавено влияние върху потребителските цени от нараствания на цените на едро през последните месеци, както и високите фючърсни цени на енергоносителите през зимата. След това се чака инфлацията на енергоносителите последователно да спадне, което отразява низходящите криви на фючърсите на петрола и газа и низходящи базови резултати от високите месечни покачвания на цените на енергоносителите през 2021 година По-специално чака се тези базови резултати да окажат мощно низходящо въздействие върху енергийната инфлация през януари, март, юли и октомври идната година.

Кумулативно през годината се чака до ноември 2022 година от инфлацията на енергоносителите да се извадят повече от 20 процентни пункта низходящи базови резултати спрямо нейния ритъм през ноември 2021 г.

За 2023 година и 2024 година приносът на енергийната инфлация в общата ХИПЦ инфлация е доста дребен, което отразява низходящата крива на цените на петролните фючърси. Той обаче ще бъде подсилен от анулацията на краткотрайните фискални ограничения за понижаване на цените на енергоносителите и от националните ограничения по отношение на изменението на климата.

Несигурността на политиката във връзка с бъдещото ползване на газ и нефт може да способства за несигурност на цените на суровините по време на зеления преход. Търсенето на нефт и газ зависи в решаваща степен от признатата в целия свят тактика на политиката за справяне с провокациите, свързани с изменението на климата, както и от съществуването на възобновими енергийни източници. Докато енергийната успеваемост и индустриалният потенциал на възобновимите енергийни източници се усилят в задоволителна степен, търсенето на изкопаеми горива като газ може да остане високо и несигурно.

В допълнение към националните политики в региона на изменението на климата политиките на Европейски Съюз в тази област и повишението на цените на въглеродните излъчвания също могат да окажат влияние върху трендовете при цените на силата. През ноември цените на квотите в границите на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз се усилиха до над 70 евро на звук еквивалент на CO2.

Макар кривата на фючърсните цени в границите на съдебна техническа експертиза да следва напълно лек прогресивен надолнище, множеството оценки на нивото на цените на въглеродните излъчвания, нужни за реализиране на задачите на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията, са по-високи от настоящите цени. Вероятно цените на въглеродните излъчвания ще се покачат в Европейски Съюз, защото Европейската комисия предложи да се реформира съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз, по-специално посредством разширение на обсега на съдебна техническа експертиза, и да се преразгледа Директивата на Европейски Съюз по отношение на данъчното облагане на енергийните артикули и електрическата енергия. Това може да окаже последователно влияние върху цените на енергоносителите с плавното въвеждане на препоръчаните ограничения.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР