Енергийната бедност, която е ново понятие за ЕС, в България

...
Енергийната бедност, която е ново понятие за ЕС, в България
Коментари Харесай

Духомир Минев: По-високите цени на тока ще ударят и стоките от първа необходимост

Енергийната беднотия, която е ново разбиране за Европейски Съюз, в България е една от най-високите, само че у нас има относително ефикасна система за подкрепяне на енергийните разноски при енергийна беднотия. Това сподели в предаването „ 12+3 “ проф. Духомир Минев, който е ръководител на Европейската антибедност мрежа за България. Той разяснява повишаването на цените на тока и парното. Средното повишаване за новия ценови интервал е с 2.3% за тока и със 7.33% на топлинната сила.      
Според Духомир Минев като се изключи че решението на енергийния регулатор е взето на закрито съвещание, което по думите му поражда подозрения, че нещо не е наред, новите цени не са показани с задоволително цялостна обосновка и тя е „ много обща и мъглява “. Проф. Минев прегледа енергийната беднотия на фона на високото равнище на обща беднотия у нас.

Около 25-30% от приходите на българите отиват за възнаграждение на ток и отопление, няма обаче задоволително достоверни проучвания по тематиката, уточни Минев и добави, че въпросът е освен в огромните разноски за ток и парно, само че и в това, че през бизнеса увеличените цени ще рефлектират върху артикули от първа нужда.

Духомир Минев счита, действителното нарастване на заплатите ще бъде „ обрано “ от увеличените цени на тока, парното и продуктите, за чието произвеждане се употребява електричество.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР