емпът на инфлация за течното злато се повиши рязко през

...
емпът на инфлация за течното злато се повиши рязко през
Коментари Харесай

Цената на зехтина поскъпна с повече от 50% за година

емпът на инфлация за течното злато се увеличи внезапно през втората половина на 2023 година, намалявайки общата инфлация на храните в Европа.

Зехтинът, златната кръв на средиземноморската кухня, претърпява стремглаво повишаване, изключително в страните от Южна Европа, където се създава. Цената на зехтина в Португалия скочи с 69,1% през януари 2024 година спрямо предходната година, много над междинното равнище от 50% в Европейски Съюз, съгласно Евростат. За съпоставяне, общата инфлация на храните беше 4,8% през януари в целия блок. В Испания, най-големият производител на зехтин в света, цените скочиха с 62,9% през януари спрямо миналата година.

В целия Европейски Съюз годишното повишаване на цените се форсира през втората половина на предходната година от 37% през август до 51% през ноември, което беше неговият пик. През януари 2024 година всяка страна от Европейски Съюз регистрира доста нарастване на годишната инфлация за зехтина, като Португалия регистрира най-голям скок дружно с Гърция и Испания.

Междувременно Румъния означи най-ниското повишаване на цените в границите на Европейски Съюз (но въпреки всичко 13%), като Швейцария, която е отвън блока, затваря редиците. Евростат не заяви никакви данни за Обединеното кралство. Голяма част от впечатляващата инфлация се появи през последните две години и се дължи основно на сушата и рисковите горещини в страни като Испания, където производството спадна на половина през 2023 година

Традиционно има огромно търсене в средиземноморските страни, което тласка цените в допълнение, а в Испания да вземем за пример 80% от зехтина се създава за експорт.

Ще има ли ново нарастване при зехтина?

Има упования, че световните цени на зехтина ще се повишат още повече, защото сушата повлия на реколтната 2023/24 година, която публично стартира на 1 октомври 2023 година Властите в Испания чакат производството да остане под един милион тона за невиждана втора поредна годишна продукция.

Водещият селскостопански съюз в Испания, Cooperativas Agro-alimentarias, представен от Olive Oil Times, пресметна, че производството ще нарасне до 755 000, което към момента е под междинното, само че е усъвършенстване по отношение на рекордно ниския рандеман от 664 033 тона от миналата годишна продукция година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР