Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник

...
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник
Коментари Харесай

Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II

Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като основно настоящо лице и като се оставяме други да ни вредят. Преди душeвността да задвижва своите механизми, рефлекси, инстинкти и всички дребни брънки в огромната верига, тя получава информация от нашите сетива. Можем да си осигурим прочувствено здраве, като се грижим задоволително добре за сетивата си.

Как сетивата ни могат да ни поддържат прочувствено здрави

Започваме от зрението - по какъв начин се грижите за него всекидневно? Не сте ли прекомерно изтощени от неприятни гледки на открито? Осигурете си красиви и успокояващи такива най-малко вкъщи. Ваза с цветя, красива статуетка на видно място, фотоси на обичани хора, даже старанието ни пред огледалото заран, с цел да забележим нещо, което ни харесва...Всички тези гледки ни зареждат позитивно и несъмнено имаме потребност от тях. Освен, че би трябвало да посещаваме приятни за очите ни места, би трябвало и да си осигурим прелестно място за живеене, с цел да когато се прибираме в него, се усещаме прочувствено спокойни. Ако домът ви е едно разбъркано, прашасало и овехтяло място, няма по какъв начин да „ нахраните ” очите си. Това, което виждат те е и това, което усеща душата ви. Общуването с природата, взирането в обичани лица, разглеждането на картини и филми - има толкоз по-приятни гледки от нашата реалност.

Слухът е не по-малко значим. Не се ли наслушваме на разправии всеки ден- в градския превоз, в следващото запушване, в работата? Около нас съвсем непрекъснато има прекомерно мрънкащи и ядосани хора. Затова- „ изключете ” ушите си за тях. Слушайте непрекъснато хубава музика - потвърдено ще подобрите настроението си в пъти. На отиване за работа - не махайте слушалките от ушите си. Но не се лишавайте и от нормалния градски звук - улични музиканти, смехът на децата в парка, приятна мелодия от близкото кафене. У дома - до момента в който се обличате и оправяте заран, пуснете си обичана ария. Или просто се обадете на другар, чийто глас обичате да чувате. Просто се пробвайте да изключите звуците, които са отвън ваш надзор и които подсъзнателно ви нервират - реклами, излъчвания по малкия екран, свадите на съседите и така нататък

Вкусът - не се лишавайте от това да хапвате обичани неща, с мярка, несъмнено. Понякога даже храната, която приемате на обяд в офиса или тази на вечеря вкъщи, е една и съща. Редувате си някакво ваше си меню и въобще не се пробвате да избягате от него? Ами в случай че „ премиите ” вкусовите си рецептори с нещо ново, вкусно и непознато? Не се глезете само с блокче шоколад или лъжица течен шоколад. Пригответе си нещо друго - ще видите, че освен езикът ви ще ви се отблагодари, а и душата. Опитвайте нови неща, идете на другоземен ресторант или комбинирайте разнообразни плодове в сок, направете домакински сладолед. Доверете се на вашия си усет - някои избират кисело, други сладко, солено, горчиво. Не се насилвайте да ядете или пиете нещо, към което се съпротивлявате.

Мирис - да си запалите ароматна свещ вечер, до момента в който четете обичаната си книга или пък просто да пръсвате по капка парфюм върху себе си всякога, когато потънете в неприятни мисли, е способ, който оказва помощ. Знаете, че ароматите могат да имат доста мощно влияние върху нас и да пробуждат разнообразни страсти даже. Затова - изберете оня, който „ отваря ” душата и мозъка ви за всичко прелестно и се сещайте постоянно за него. Ами ароматът на одеве подготвен кекс с доста ябълки и канела? А може би този на топло капучино? Няма подозрение - работят!

Допир - правили ли са ви масаж? Дали не сте се чувствали освен физически, ами и душевен съвършено след него? Защо съгласно вас се държим за ръце, прегръщаме се и се целуваме? Докосването е наложително изискване за нравствен комфорт. Доказано е, че хората, които се прегръщат или се целуват по бузата, когато се видят, са тъкмо тези, които се усещат прочувствено здрави. Физическият контакт е от изключително огромно значение - той е доказателство за обич. А белким това постоянно не ни е задоволително, с цел да сме изцяло здрави в мислите и възприятията си?

Да си прочувствено здрав също изисква дисциплинираност, тъй като постоянно даже не разбираме по кое време сме се разболели. Същото е като с настинката - отлагаме сериозното лекуване, до момента в който не стигнем до там, че да не можем да станем от леглото. Затова - наложете си някои правила, които ще ви поддържат в добра форма - с изключение на всичко изброено до тук, всяка седмица намирайте време, с цел да помислите над нещата, които ви карат да се чувствате признателни и признателни. Правете неща, които не са нужни, само че ви доставят успокоение и усмивки. И не на последно място - погрижете се. За къщата, фамилията, котката, цветята, приятелите си. Грижата е нещо, което ни прави потребни и ни носи задоволство, а то е доста значимо, с цел да не боледуваме прочувствено.Продължава: Емоционалното ни здраве зависи единствено от нас - I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР