Емоционалният глад не съответства на реалната нужда от хранене. Има

...
Емоционалният глад не съответства на реалната нужда от хранене. Има
Коментари Харесай

Емоционалният глад и как да го разпознаем

Емоционалният апетит не подхожда на действителната потребност от хранене. Има признаци, които го разграничават от физическия апетит, като да вземем за пример неочакваното му пораждане или характерните стремежи. 

Полезно е да се научите да контролирате тези стремежи и методът да го извършите е като измененията някои привички. В случай, че прочувственото хранене доста повлиява на качеството ви на живот, е целесъобразно да помислите за психическа терапия. 

Какво е прочувствен апетит?

Емоционалният апетит се състои от необходимостта да ядем в отговор на нашите страсти, а не поради действителна потребност от храна. Когато страдаме от стрес, безпокойствие, горест или даже досада, е допустимо да открием в храната форма на комфорт или разпръскване.

Важно е да се означи, че емоционалното хранене не е нещо неприятно единствено по себе си. Всички изпитваме страсти и от време на време намирането на облекчение и задоволство в храната е успокояващо. Въпреки това е извънредно значимо да се научите да вършиме разлика сред прочувствения апетит и същинският. Само тогава ще се грижим за потребностите си по здравословен метод във всяка обстановка.

Определянето на разликите сред глада, който произтича от страсти, и глада, който в действителност подхожда на физиологична потребност, може да бъде предизвикателство. Има обаче някои признаци, които оказват помощ да ги изясните. Ето и кои са те:

Внезапен генезис

Ако е роден от страсти, гладът нормално се появява ненадейно, а няма последователно чувство за празнина в стомаха. От друга страна, физическият апетит се развива прогресивно и е обвързван с горивото, от което тялото се нуждае, с цел да действа.

Възможен отключващ фактор за желанието за ястие, провокирано от страсти, е кортизолът, който се секретира при стресови ситуации. 

Специфични стремежи

Когато сме прочувствено гладни, ние сме склонни да жадуваме за избрани храни, нормално с високо наличие на мазнини и захар.

Хората, които изпитват прочувствен апетит, избират да употребяват бързо хранене и шоколад. Вместо това физиологичният апетит е по-скоро обвързван с хранителните вещества като цяло, а не с съответна храна.

Трайно задоволство

Емоционалният апетит има наклонност да изчезва краткотрайно след хранене, но няма същинско, трайно чувство за задоволеност. От друга страна, когато задоволите физическия си апетит с уравновесено хранене, се чувствате задоволени и заредени с сила за дълъг интервал от време.

Вреден ли е прочувственият апетит?

Важно е да разберете, че самичък по себе си той не е неприятен. Понякога всички изпитваме този тип апетит. Проблемът поражда, когато се трансформира в нездравословен механизъм за справяне с проблемите и то на ежедневна база.

Прекомерното или неконтролирано хранене за усмиряване на страстите генерира дългогодишен дискомфорт на всички равнища. Преяждането може да аргументи възприятие на виновност, позор, разочарование и страдание, увреждайки самочувствието и прочувственото благоденствие.

Освен това храненето в отговор на отрицателни усеща е един от факторите за наддаването на тегло и затлъстяването, което от своя страна въздейства върху появяването на меланхолия.

Целта не е да премахнем изцяло глада, роден от страстите, а да се научим по какъв начин да се оправяме с него по здравословен метод. Ключът е да се развие балансирана връзка с храната и да се намерят други възможности, които задоволяват прочувствените потребности.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР