Емоциите са присъщи на хората като разумни същества и всъщност

...
Емоциите са присъщи на хората като разумни същества и всъщност
Коментари Харесай

Кои са най-често срещаните фобии?

Емоциите са присъщи на хората като рационални същества и в действителност те са ни и нужен, тъй като без тях никое създание не може да живее дълго. Страхът е една от главните човешки страсти дружно с насладата, тъгата, гнева, отвращението.

Той е предопределен да служи като средство, което да задейства инстинкта ни за самозапазване. Страхът предизвестява мозъка ни за идваща заплаха, а той, от своя страна, задейства тялото и мисълта ни, тъй че да избегнем тази заплаха. Но от време на време се случва страховете ни да не са обосновани от действителни рискове и тогава ние ги назоваваме уплахи.

В древността хората са се страхували изключително от хищниците и нощта, в която ловуват. Векове на еволюция и като цяло живот в огромните градове са ни научили да не изпадаме в ступор единствено при мисълта, че животните търсят плячка. Мнозина обаче не престават да включват нощни лампи и съвсем всяко дете в даден миг от живота си се опасява от „ чудовището под леглото “. Подсъзнанието и „ гласовете на предците ” не са толкоз лесни за заглушаване.

Днес, откакто престанахме да се опасяваме от хищници, се научихме да се опасяваме от наднорменото тегло, старостта и неизплащането на ипотеката. Нормално е да те е боязън. Много специалисти означават, че основата на всички страхове е екзистенциалната тревога, т.е. страхът от необяснимо прекъсване на съществуването. „ Избирайки “ обект на уплаха, мозъкът дава облик на страха. Грубо казано, „ го назовава по име “.

Тоест, не ви изтезава някакъв непонятен екзистенциален смут, а нещо съответно: страхувате се не от изгубване, а от оня застрашителен паяк. Такъв боязън може да бъде избегнат, с него може да се договаря и в последна сметка може да се преодолее. Но дано да разгледаме най-често срещаните уплахи, които могат мощно да повлияят живот на човек.

Дентофобия

Най-често срещаната уплаха в света е страхът от зъболекари. Малко хора тичат да лекуват зъбите си с наслада, само че дентофобите в действителност се опасяват. Единствената разтуха е, че този боязън не е присъщ и не е заложен в подсъзнанието, което значи, че в случай че изберете добър ортодонт за детето си, несъмнено няма да възпитате дентална уплаха.

Танатофобия

 Танатофобия

Танатофобията е боязън от гибелта. По принцип тази уплаха не е доста надалеч от екзистенциалната тревога, която, както споменахме, е в основата на всичко. Танатофобите се ужасяват да умрат сами, опасяват се от гибелта на близки, непрекъснато си повтарят, че човек е смъртен и, което е по-лошо, може да почине ненадейно. Психолозите обаче означават, че постоянно танатофобите са хора на изкуството и в опит да оставят отпечатък в историята основават шедьоври.

Херпетофобия

Втората най-често срещана уплаха в света е страхът от влечуги, най-много гущери и змии. Страхът е понятен, закрепен от еволюцията и в действителност нужен. Змиите постоянно са отровни и за тялото способността бързо да забележи мигаща опашка в храстите, да освободи адреналин в кръвта и да даде ускоряване е жизненоважна. Кой шумоли в храстите, усойница смок, херпетолозите ще го схванат, само че ние сме херпетофоби и нашата задача е бързо да избягаме.

Арахнофобия

 Най-често срещаните уплахи?

Страхът от членестоноги, най-вече паяци, се изяснява и с евентуалната заплаха за живота на нашите антични предшественици. Логиката може да повтаря колкото си желае, че паякът е доста мъничък и като цяло се храни с инсекти, той даже и да желае няма да навреди, само че това няма да улесни арахнофоба. Най-често дамите се опасяват от паяци. Редица изследвания удостоверяват, че доста девойки възприемат паяците като опасност още на 11-месечна възраст.

Антропофобия

Широка категория, която включва страха от обществено говорене (глософобия), страха от обществени насмешки (гелотофобия) и даже страха от осъществяване на телефонни позвънявания, изключително с непознати (телефобия). Като цяло, антропофобията е боязън от обществени взаимоотношения. Вероятно в основата на тази уплаха е убеждението, че няма по-страшен звяр от индивида.

Акрофобия

Страхът от височини преследва почти 5% от жителите на света. Разбира се, степента може да варира - някои се усещат неловко да гледат надолу от прозореца на небостъргач, до момента в който други се ужасяват, когато се катерят по стълба. И не е смешно. Според проучвания за акрофобите всяка постройка или стълбище наподобява по-високо, в сравнение с е в реалност. Мозъкът прави оценка риска за здравето при рухване от високо и включва отбраната - Отдалечете се от ръба! Можем да умрете!

Никтофобия

И това е същият боязън от тъмнината, който праисторическите предшественици са ни предали, принудени да живеят „ в съседство “ с гладни хищници. Децата постоянно страдат от никтофобия, тъй като тяхното живо въображение непрекъснато „ прибавя “ нокти и зъби към сенките, а тихото тракане на котка в коридора се трансформира в злокобните стъпки на нощно страшилище. Най-често страхът от тъмното изчезва от единствено себе си (ако родителите не го отхвърлят и ревизират тъмните ъгли с детето още веднъж и отново), само че от време на време преследва и възрастни. В този случай би трябвало да се свържете с психолог.

Клаустрофобия

 Клаустрофобия

Страхът от затворени пространства и невъзможността да напуснете стаята е много постоянно срещана уплаха. В лека форма той на практика не пречи на живота, най-вече ще форсира пулса при пътешестване в асансьор. Ако уплахата е мощна, може да ви стане неприятно даже на кино, когато вратите на всички места са затворени.

Аерофобия

Без значение какъв брой статистика има, че самолетът е един от най-безопасните типове превоз, мнозина могат да бъдат завлечени в него единствено под мощни успокоителни. Това е разумно - от епохи индивидът се е движил по суша, или в краен случай по вода. Качвате се на височина от 7 хиляди метра в тенекия с крила? Сериозно ли? Аерофобите са възмутени единствено от мисълта.

Кинофобия

 Кои са най-често срещаните уплахи?

Не, това не е боязън от вървене на кино, а боязън от кучета (от др.гр. κύων - куче). Всъщност, доста хора се опасяват от кучета. Но в случай че нямате предпочитание да погалите усмихнат алабай или заобикаляте отдалеко глутница бездомни кучета, вие не сте кинофоб, вие сте просто рационален човек. Един кинофоб желае незабавно да се телепортира на другия завършек на вселената, в случай че го подуши померан. Ако по-голямо куче прояви интерес към него, най-вероятно ще изпадне в нервност.

Вижте още любопитно за страха от цифрата тринадесет.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР