Емма Нейкова спечели златния медал на сабя на Европейското първенство

...
Емма Нейкова спечели златния медал на сабя на Европейското първенство
Коментари Харесай

Емма Нейкова е европейски шампион на сабя

Емма Нейкова завоюва златния орден на сабя на Европейското състезание по фехтовка за младежи и девойки в Неапол. В надпреварата участваха 70 сабльорки от 21 страни, измежду които бъдещите звезди на този спорт.

 

С купата си Нейкова, водена от националния треньор Ивайло Воденов, повтори триумфа на Йоана Илиева от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия. Емма Нейкова стартира пътя си към златния орден с четири победи и две загуби в групите, като влезе във втората фаза на надпреварата под номер 24. В първия кръг от директните елиминации сабльорката ни се наложи над Бетани Брайърли от Англия с 15:7, предава Спортал. 

 

В идващия дуел, годен за място измежду най-хубавите 16, Нейкова победи играещата под безпристрастен байрак Евелина Попова с 15:13. В срещата за място в топ 8 българката в профил Виктория Короченко от Украйна с 15:11. Последва победа с 15:10 над Александра Михайлова, играеща под безпристрастен байрак. На полуфинала Нейкова в профил Амалия Ковалю от Румъния с 15:14 след извънредно оспорван дуел.

 

В срещата за купата на Европейското състезание Емма Нейкова се изправи против Анна Шпиец от Унгария, игра със самочувствие, устремено и разпростра големия си капацитет. След като изоставаше с 3:8 възпитаничката на фехтовален клуб „ Свечников “ освен навакса изоставането, само че и поведе с 10:8. До края на срещата Нейкова не изпусна задатъка си, затвори срещата с 15:12 и справедливо завоюва златния орден.

 

Другите българки в конкуренцията на сабя също се показаха на равнище. Калина Атанасова се класира на 5 място, откакто излезе от групите с 6 победи от 6 срещи. В елиминациите тя победи Зузана Порада от Полша с 15:10, по-късно в профил Лекси Крейз от Англия с 15:11, а в срещата за място на полуфиналите отстъпи пред Фелис Хербон от Германия с 8:15. Мариела Георгиева и Кристина Миланова влязоха измежду най-хубавите 64, като си поделиха 52-53 място.

 

В шампионата на шпага за младежи, който също се организира през днешния ден, се включиха четирима българи – Рахим Рашайда, от Васил Ивакимов, Александър Костадинов и Самуел Петканчин. Най-добре се показа Рахим Рашайда, който се класира на 23 място от 107 участници. В групите той записа четири победи от пет срещи. В директните елиминации фехтовачът ни влезе под N20 и във втория кръг се наложи над Даниел Ондо от Словакия с 15:10. В дуела за място измежду най-хубавите 16 Рашайда отстъпи пред Дмитро Пласкин от Украйна след оспорвана игра и 14:13 в интерес на украинеца.

 

Васил Ивакимов влезе измежду най-хубавите 64, като приключи конкуренцията на 49 място. Самуел Петканчин раздели място 99-100 с Николас Ван Копеноле от Белгия.

Утре Европейското състезание по фехтовка за младежи и девойки продължава с конкуренциите на девойки шпага, младежи рапира и младежи сабя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР