Емисиите на въглероден диоксид в Европейския съюз, отделяни при изгарянето

...
Емисиите на въглероден диоксид в Европейския съюз, отделяни при изгарянето
Коментари Харесай

България е с най-голям ръст на емисии в ЕС от местно използване на енергия

Емисиите на въглероден диоксид в Европейския съюз, отделяни при изгарянето на изкопаеми горива (петрол и нефтопродукти, природен газ, въглища и торф), са достигнали съвсем 2,4 гигатона (Gt) през 2022 година, което е спад с 2,8 на 100 по отношение на 2021 година.

Това демонстрират най-новите данни на Евростат, представени от Българска телеграфна агенция. Емисиите на въглероден диоксид от използването на сила имат главен принос за световното стопляне и съставляват към 75% от всички породени от индивида парникови газове в Европейски Съюз.

По-задълбочен разбор би трябвало да се вземе поради целия импорт и експорт на разнообразни първоначални и вторични енергийни артикули, както и артикули, при чийто производства се отделят излъчвания като желязото и стоманата, изясняват специалистите на организацията.

Използването на вносен природен газ за произвеждане на електрическа енергия води до увеличение на излъчванията в страната вносител.

Вносът на електрическа енергия обаче не въздейства на отделяните излъчванията на страната вносител, защото те се регистрират в страната, където е създадена електрическата енергия.



През 2022 година по отношение на 2021 година най-големи понижения на въглеродните излъчвания, отделяни от потреблението на сила на територията на съответната страна, са регистрирани в Нидерландия, Люксембург, Белгия и Унгария.

През 2022 година излъчванията на въглерод от локална приложимост на сила са намалели в 17 страни членки. Най-голям годишен спад е регистриран в Нидерландия (-12,8 на сто), следвана от Люксембург (-12 на сто), Белгия (-9,7 на сто) и Унгария (-8,6 на сто).

Сред страните от Европейски Съюз, за които има налични данни, през предходната година, отнесена към 2021 година, най-голямо нарастване на излъчванията на въглероден диоксид, отделяни от локално потребление на сила, е отбелязала България (+12 на сто), Португалия (+9,9 на сто) и Малта (+4,1 на сто).

Данните демонстрират още, че Германия е източник на една четвърт от общите излъчвания на въглерод от изгаряне на изкопаеми горива в Европейски Съюз. След нея се подреждат Италия и Полша (12,4 на 100 за всяка) и Франция (10,7 на сто).

Обобщените данни демонстрират също, че през 2022 година излъчванията на въглерод от твърди изкопаеми горива (въглища и нефтени шисти, като се изключи торф) леко са се нараснали за целия Евросъюз (+3 процентни пункта – п.п.), до момента в който излъчванията от петрол и петролни артикули остават съвсем на същите равнища като през 2021 година (+1 п.п.).

От друга страна, въглеродните излъчвания от природен газ са намалели доста (-13 процентни пункта), отразявайки напъните на Европейски Съюз за реализиране на доброволната цел за понижаване на търсенето на газ, въведена през август 2022 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР