Емисиите на въглероден диоксид от енергийно производство по света остават

...
Емисиите на въглероден диоксид от енергийно производство по света остават
Коментари Харесай

Богатите страни се отказват от въглищата

Емисиите на въглероден диоксид от енергийно произвеждане по света остават на непрекъснато равнище през 2019 година за първи път от три години. Причината се крие в политиката на богатите страни, които стартират да се отхвърлят от въглищата и минават към природен газ и възобновима сила, написа Bloomberg, представена от money.bg.

Въпреки че международната стопанска система нараства, обвързваните с производството на електрическа енергия излъчвания въглероден диоксид остават на равнище от 33,3 милиарда тона. Увеличението в разрастващите се страни е обезщетено от спад в развитите стопански системи, които са виновни за минимум излъчвания от най-малко 1993 година, съгласно Международната организация по енергетика.

САЩ и Европейски Съюз регистрират най-големи спадове, като Германия записва понижение до равнища, невиждани от 50-те години на предишния век.

"Спирането на растежа на излъчванията е основа за оптимизъм, че можем да се оправим с климатичните промени през това десетилетие ", споделя основният изпълнителен шеф Фатих Бирол. "Сега би трябвало да работим интензивно, с цел да се уверим, че 2019 година ще остане в историята като годината, в която сме достигнали пика на излъчванията ".

Изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и природен газ дава отговор за огромната част от излъчванията.

САЩ са понижили излъчванията с 2,9%, с помощта на 15% спад на потреблението на въглища. Ниските цени на природния газ пък са виновни за тази наклонност. Помага и мекото време, което понижава общата потребност от електричество.

ЕС регистрира спад от 5%, като три четвърти от него се дължат на прекосяването на газ и ВЕИ. Емисиите от Япония спадат с 4,3%.
Азия дава отговор за към 80% от покачването на излъчванията от развиващия се свят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР