Емилян Гебрев © Николай Дойчинов Зад опита за отравянето на

...
Емилян Гебрев © Николай Дойчинов Зад опита за отравянето на
Коментари Харесай

NYTimes: Звено на руското военно разузнаване се е опитало да убие Гебрев

Емилян Гебрев

© Николай Дойчинов Зад опита за отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, оръжейния търговец Емилиян Гебрев и сина му, както и още един техен чиновник, опита за прелом в Черна гора и дестабилизацията в Молдова стои секретното отделение 29155 на съветското военно разузнаване. Негова съществена задача е била да дестабилизира Европа.

Това се споделя в текст на The New York Times, оповестен във вторник и позоваващ се на неназовани чиновници от европейските службите за сигурност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Автор на обявата е Майкъл Шуорц, който е работил по редица следствия за съветските служби. В текста той показва, че в случай че до неотдавна западните служби са приемали, че изброените събития са изолирани, след това станало ясно, че те са част от целенасочена политика, в която взе участие звеното, чиито чиновници са профилирани в подривна активност, саботажи и убийства.

Звено 29155 действа от най-малко десетилетие, само че доказателства за неговото битие службите за сигурност са разкрили едвам неотдавна. Неговите чиновници са били ветерани от споровете в Афганистан, Чечения и Украйна и са работили толкоз подмолно, че тяхната активност най-вероятно не е била известна даже и на други чиновници в ГРУ.

" Ню Йорк таймс " показва, че ръководителят на звеното - генерал-майор Андрей В. Аверянов, има обща фотография на сватбата на щерка му с полковник Анатоли Чепига, който е един от двамата обвинени за опита за ликвидиране на Скрипал през март 2018 година

В акцията в Лондон са взели участие още двама - Сергей Павлов и Сергей Федотов, който е следил задачата. Според изданието последните двама са били част от екипа, който дружно с офицери с подправена идентичност Иван Лебедев, Николай Кононикхин, Алексей Никитин и Данаил Степанов са взели участие в опита за отравянето на оръжейният търговец Емилиян Гебрев, сина му и индустриалния шеф в " Дунарит " Валентин Тахчиев напролет на 2015 година

Случаят с опита за убийството на Гебрев и подозренията за връзката със Скрипал беше крита от българските управляващи до началото на годината, когато след изявления, държавното управление и основния прокурор Сотир Цацаров трябваше да признаят обществено, че има такова следствие. То е било обновено след намесата на английските служби.

Според обявата съветските служби разполагат с най-малко още две сходни звена, една от които е обвързвано с намесата в президентските избори в Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР