Емилиян Гебрев, шеф на българската фирма Емко, вече се размина

...
Емилиян Гебрев, шеф на българската фирма Емко, вече се размина
Коментари Харесай

Защо в Кремъл искат кожата на един оръжеен бос

Емилиян Гебрев, началник на българската компания Емко, към този момент се размина с два опита за отравяне. България доставя на Украйна муниции за руските й танкове. Това прави страната цел за съветските диверсанти, написа швейцарското електронно издание Watson, представено от. Вече два пъти Емилиян Гебрев става жертва на отрова, тясно обвързвана с Новичок, този демонски артикул от руските лаборатории, с който шефът на Кремъл Путин обича да убива съперниците си. Атентатите бяха осъществени през 2015 година, като Гебрев оцеля и при двата. Но и до през днешния ден босът на българския оръжеен производител Емко не се усеща в сигурност. Компанията му създава руски муниции за пушки и танкове и ги доставя в Украйна. Всъщност, макар доставките на оръжие от Запада, украинската войска към момента зависи мощно от остарялото си военно съоръжение, аварийни елементи и муниции за което към този момент не се създават отвън Русия. Ето за какво приносът на България в защитата на Украйна е толкоз значим и изяснява за какво Путин изпраща свои сътрудници в страната.

Поредица от офанзиви против заводи на Емко

Заводите и складовете на Емко са цел на съветски диверсанти от години, споделя Емилиян Гебрев пред Financial Times. Първата офанзива беше през 2011 година Оттогава насам няколко пъти избухнаха детонации в уреди на Емко, последната през 2022 година Същата година различен цех на Емко беше унищожен от пожар. Саботажи и гърмежи има и в фабрики на други български оръжейни производители. Фактът, че тези произшествия по този начин и не са изяснени, обаче не учудва Емилиян Гебрев. След двете офанзиви с отрова през 2015 година българската прокуратура проверява трима сътрудници на ГРУ, съветското военно разузнаване, за които се твърди, че са направили опитите за ликвидиране. Твърди се, че нападателите са разпръснали веществото, което нападна нервната система, върху дръжката на колата на Гебрев. Агентите на ГРУ действаха по сходен метод три години по-късно при нападението против някогашния сътрудник на съветските секрети служби Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия. Но в тази ситуация с Гебрев следствието беше несполучливо и беше закрито през 2020 година

Кой в действителност проверява проверяващите?

" Има повече от дузина случаи с съветски сътрудници и тяхната шпионска мрежа в България ", споделя шефът на Eмко Гебрев. " Но всички тези следствия не доведоха до нищо, те бяха прекратени или затънаха, преди да доведат до обвиняване ".

Гебрев счита, че Кремъл към момента има огромно въздействие в България, изключително в правосъдната система и службите за сигурност. Някога София беше един от най-близките съдружници на Москва.

Шефът на Емко споделя още: " От времето на Студената война България беше прекомерно разхлабена. Агентите на ГРУ са комфортно инсталирани тук и могат да работят свободно "

Българската страна наподобява е наясно, че националната отбранителна промишленост е на прицела на Кремъл. " Руснаците са доста заинтригувани от нашите уреди и хората, които ги ръководят ", споделя български чиновник, представен от Financial Times и поискал да остане неизвестен. Той задава този риторичен въпрос: " Въпросът е по какъв начин управляващите могат да защитят промишлеността и нейните чиновници. Разследванията се торпилират и доказателствата се унищожават - кой в действителност проверява проверяващите? "

В най-бедната страна в Европейски Съюз, с население от седем милиона, корупцията към момента е необятно публикувана.

Изненадваща поддръжка

В тази връзка мощната поддръжка на България за Украйна сама по себе си е изненадваща. След нашествието на Русия през февруари 2022 година тя дълго време изглеждаше единствената страна от НАТО, която не доставя оръжие на Украйна. Традиционните връзки с Русия изглеждаха прекомерно близки. В началото на 2023 година стана известно, че българското държавно управление скрито дълго време всеобщо е подкрепяло Украйна. През първата година от войната Киев получава освен муниции от България, само че и огромни количества гориво. В избрани интервали украинската войска е закупувала 40% от дизела за своите танкове и камиони от България и по този метод е съумяла да отблъсне съветското нахлуване.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР