Емилия Милчева Снимка: Дойче ВелеСлед избора на президента Румен Радев

...
Емилия Милчева Снимка: Дойче ВелеСлед избора на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Емилия Милчева: След връчване на мандата на БСП има само 3 неизвестни

Емилия Милчева Снимка: " Дойче Веле "
След избора на президента Румен Радев да връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия, останаха единствено три незнайни: по кое време водачът на социалистите Корнелия Нинова ще го върне, по кое време ще са изборите и какво ще успее да свърши 48-ият парламент преди да се разпусне. Това ще е клетият край на 4-месечната мъка по разпределяне и разпъване на връчването на мандати, която ще стартира още веднъж след предварителни избори през пролетта – пети подред за последните 2 години.
Какво показва Радев с този избор
“Ако президентът не желае да има държавно управление, ще даде мандата на Българска социалистическа партия ”, се говореше седмици преди новината. Но с избора си Румен Радев също по този начин демонстрира, че не желае да загуби благосклонностите на левия електорат – без значение от влошените връзки с Нинова. Наскоро вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че президентът ще даде мандата на партия, която би траяла политиката на служебното му държавно управление. Едва ли някой може съществено да допусна, че това ще е Българска социалистическа партия. Министрите-социалисти в служебния кабинет са поканени от президента без единодушието на партийното управление, а някои от тях уволниха доста от назначените от Нинова и сие фрагменти.

ГЕРБ имат своето опрощение да не поддържат мандат на социалистите – уставът им не разрешава коалиция с Българска социалистическа партия. Допреди ден от “Граждани за европейско развиване на България ” подсигуряваха поддръжка за Демократична България, в случай че получи мандата (а водачът Борисов честичко споделяше “Да, България ” вместо “Демократична България ”…). Изглежда, че някому нарасналите шансове за постоянно държавно управление не са се понравили, евентуално на повече от един.

За “Продължаваме смяната ” (ПП) изборите са това, което желаят през цялото време, вярвайки, че ще получат по-висок резултат от този на 2 октомври предходната година. В предаването “Неделя 150 ” по БНР ръководителят на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров позволи интервенция на основния прокурор Иван Гешев поради случая с компанията Nexo, определяйки го като “координирана акция ”.
Аферата “Nexo ”
Президентът разгласи на кого ще връчи третия мандат, откакто гръмна аферата “Nexo ”. “Продължаваме смяната ” върнаха досието с неизпълнения втори мандат на 9 януари (понеделник), а спецакцията на прокуратурата в офисите на криптокредитора Nexo се състоя няколко дни по-късно. Като по команда последваха известия за дарения от общо 100 000 лв. от чиновници на Nexo за “Демократична България ” и вести за среща на Асен Василев, в качеството му на министър на финансите, с мениджъри на компанията и банкери за варианти да се заплаща с криптовалути през БОРИКА.

От прокуратурата отхвърлиха акцията да е употребена като политически инструмент. Операцията е почнала в България, Сърбия, Кипър и Германия, излиза наяве от известие на 12 януари на Европол и Евроджъст, когато са били претърсени 22 местоположения – две в Кипър, пет в България и 15 в Сърбия, и разпитани 261 лица (42 от които в България).

Разследването на Европол е почнало през юни 2022 година по искане на Германия. Престъпните дейности са реализирани посредством колцентрове от Сърбия, софтуерна инфраструктура в България и изпиране на парите в офшорки в Кипър. (В началото на декември Nexo се изтегля от американския пазар, откакто 3 месеца по-рано осем щатски регулатора я упрекнаха, че предлага артикули, които носят рента, а не са регистрирани като скъпи бумаги – и по този начин е измамила инвеститорите).
Какво още се знае
В известието на Eвропол обаче Nexo не е посочена. Съобщава се, че вложители от Германия, Швейцария, Австралия и Канада са станали жертва на подправени криптоинвестиционни платформи, обещаващи извънредно висока възвръщаемост на вложенията. „ Разследването допуска, че евентуално случаите са доста повече. Това би означавало, че противозаконните облаги, генерирани от незаконните групи, може да са стотици милиони евро “, декларират от Европол.

Българският “принос ” е, че е огласено името на Nexo. На 12 януари прокуратурата заяви, че я ревизира за пране на пари, данъчни закононарушения, проведена незаконна група, компютърни закононарушения и банкова активност без лиценз. Политици и анализатори акцентираха абсурда като предлог “Демократична България ” да не получи третия мандат. За него се провидя прочут късмет за реализация с оповестената от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов формула за “технически кабинет ” с пет целта – Шенген, еврозона, правосъдна промяна, План за възобновяване и развиване и рационализация на българската войска. Сега всички те са на път да претърпят провал, а следствията са неминуем крах на страната.
Наникъде
След няколкомесечно недоразумение сред партиите, последната дума в парламентарната република още веднъж има президентът. Дали Румен Радев съблюдава духа на конституционните си отговорности, връчвайки последния мандат на политическа мощ с съвсем нулеви шансове да сглоби държавно управление, вместо да го разпореди на друга с по-добри изгледи? Критичната обстановка изискваше да прояви отговорност, вместо почистване на сметки с политически съперници.

Провалът на третия мандат би имал отрицателни последствия за ръководителя на Българска социалистическа партия. Корнелия Нинова си сътвори задоволително съперници в и отвън партията, които ще се възползват от неуспеха ѝ. На първо време ще пробват да трансформират устава на партията на 11 и12 февруари, когато е плануван конгресът, тъй че водачът да не се избира посредством директен избор, както е избирана Нинова на два пъти.

След идните безплодни диалози, президентът ще (пре)назначи следващото си служебно държавно управление. Разпердушинените партии насилствено ще се заемат с предизборните си акции – в случай че се осмелят да срещнат жителите очи в очи.

Коментарът на Емилия Милчева е поместен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР